Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Traditioneel > Ayurvedisch preparaat beschermt hart

Ayurvedisch preparaat beschermt hart

Een ayurvedisch hartpreparaat op basis van de bast van de plant Terminalia arjuna blijkt in een diermodel voor giftigheid van anti-kankermiddelen het hart te beschermen tegen die giftigheid. Het preparaat is duidelijk cardioprotectief. In een dierexperimentele studie, die in Februari 2008 gepubliceerd werd in een wetenschappelijk blad bleek dat een extract uit deze plant de giftigheid op het hart van doxorubicine kon tegengaan. 

In de bast van de plant zitten veel boeiende bestanddelen. [1] De hierboven genoemde bevindingen zijn boeiend, omdat het ayurvedische preparaat ook in die traditionele geneeskunde als goed voor het hart te boek stond. [2] Eerder had dezelfde groep in een ander tijdschrift het beschermende effect van de plant op schade van de hartspier door zuurstoftekort in een diermodel aangetoond. [3] Ook is een beschermende werking op de maag beschreven. [4]. En de beschermende werking tegen een te hoge activiteit van de sympaticus op het hart. [5]

Overzichtsartikelen van de hand van Indiase artikelen spreken ook van de waarde van dit preparaat bij hartziekten samenhangend met diabetes. [6]

Boeiend dat oude middelen uit de ayurveda op een moderne wijze in proefdiermodellen getest worden. En dat dan blijkt dat oude visies op de geneeskrachtige werking beaamd kunnen worden met die diermodellen. Wat de preciese klinische waarde ervan is dat weten we natuurlijk niet. Het komt immers zelden voor dat er genoeg geld is om dat te onderzoeken. Er staat geen farmaceutische industrie achter, dus dat zal er dan ook wel niet van komen. Tenzij IOCOB een groot legaat of een grote donatie krijgt. Maar helaas vond dat tot nu toe niet plaats… 

Beoordeling

Aangezien er veel diermodellen de werkzaamheid ondersteunen, maar er nog geen klinische studies zijn uitgevoerd, terwijl de klinische ervaring van Indiase artsen positief is, kunnen we deze therapie beoordelen met een oranje stoplicht. Alleen onder begeleiding van een ayurvedisch arts zou deze therapie ingezet mogen worden. 

Uitleg over chemotherapie:


 

Referentie

[1] Wang W, Ali Z, Shen Y, Li XC, Khan IA. | Ursane triterpenoids from the bark of Terminalia arjuna. | Fitoterapia. | 2010 Sep;81(6):480-4. doi: 10.1016/j.fitote.2010.01.006. Epub 2010 Jan 15.

[2] Singh G, Singh AT, Abraham A, Bhat B, Mukherjee A, Verma R, Agarwal SK, Jha S, Mukherjee R, Burman AC. | Protective effects of Terminalia arjuna against Doxorubicin-induced cardiotoxicity. | J Ethnopharmacol. | 2008 Apr 17;117(1):123-9. doi: 10.1016/j.jep.2008.01.022. Epub 2008 Feb 3.

[3] Karthikeyan K, Bai BR, Gauthaman K, Sathish KS, Devaraj SN. | Cardioprotective effect of the alcoholic extract of Terminalia arjuna bark in an in vivo model of myocardial ischemic reperfusion injury. | Life Sci. | 2003 Oct 10;73(21):2727-39.

[4] Devi RS, Narayan S, Vani G, Shyamala Devi CS. | Gastroprotective effect of Terminalia arjuna bark on diclofenac sodium induced gastric ulcer. | Chem Biol Interact. | 2007 Apr 5;167(1):71-83. Epub 2007 Feb 2.

[5] Kumar S, Enjamoori R, Jaiswal A, Ray R, Seth S, Maulik SK. | Catecholamine-induced myocardial fibrosis and oxidative stress is attenuated by Terminalia arjuna (Roxb.). | J Pharm Pharmacol. | 2009 Nov;61(11):1529-36. doi: 10.1211/jpp/61.11.0013.

[6] Dwivedi S, Aggarwal A. | Indigenous drugs in ischemic heart disease in patients with diabetes. | J Altern Complement Med. | 2009 Nov;15(11):1215-21. doi: 10.1089/acm.2009.0187.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.