Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Biologisch > Visolie bij zwangeren

Visolie bij zwangeren

In de JAMA van 20 oktober 2010 een bespreking van een grote studie of visolie ingenomen tijdens de zwangerschap de kans op depressie na de zwangerschap zou kunnen verkleinen. Dat was niet zo. Maar het innemen van visolie wordt wel aanbevolen aan zwangeren op basis van andere studies en andere positieve effecten, en we citeren:

Visolie dus zinvol bij zwangeren, maar geen effect op post partum depressie 

Fish oil supplements are safe, well tolerated, and reduce risks for early preterm birth, which is associated with poor neurocognitive outcomes and maternal depression. Whether fish consumption during pregnancy will confer similar or perhaps even greater benefits for mothers and their children requires more investigation, including large randomized trials such as the DOMInO trial.

For now, pregnant women should take care to get the recommended intake of 200 mg/d of DHA, either by including low-mercury, high-DHA fish in their diets or by taking a daily n-3 PUFA supplement. The benefit of higher intakes remains unclear. [1]

Visolie supplementen zorgen er dus voor dat de kansen op prematuren kleiner worden, en er worden duidelijke aanbevelingen gedaan in het JAMA artikel voor het innemen van 200 mg DHA per dag! [2]

Wel werd er nog een kantekening gemaakt over deze studie, maar die aanbeveling blijft staan:

There were fewer very preterm births (<34 weeks’ gestation) in the DHA group compared with the control group (1.09% vs 2.25%; adjusted RR, 0.49; 95% CI, 0.25-0.94; P = .03), but there were more postterm births requiring obstetric intervention (inductions or cesarean deliveries) in the DHA group compared with the control group (17.59% vs 13.72%; adjusted RR, 1.28; 95% CI, 1.06-1.54; P = .01) 

 

Referentie

[1] Oken E, Belfort MB. | Fish, fish oil, and pregnancy. | JAMA. | 2010 Oct 20;304(15):1717-8. doi: 10.1001/jama.2010.1541.

[2] Makrides M, Gibson RA, McPhee AJ, Yelland L, Quinlivan J, Ryan P; DOMInO Investigative Team. | Effect of DHA supplementation during pregnancy on maternal depression and neurodevelopment of young children: a randomized controlled trial. | JAMA. | 2010 Oct 20;304(15):1675-83. doi: 10.1001/jama.2010.1507.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.