Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Cholesterol > Reishi: goed voor cholesterol, lever en pijnstillend

Reishi: goed voor cholesterol, lever en pijnstillend


Reishi verlaagt de cholesterol
In diermodellen werd na toediening van G. lucidum een significante vermindering van TC , LDL-en HDL cholesterol gevonden en nam de activiteit van HMG-CoA reductase af.[1]
Het verantwoordelijke bestanddeel hiervoor uit reishi is waarschijnlijk van het lanosterol-type. Lanosterol behoort tot de sterolen en is de voorloper van cholesterol. HMG-CoA reductase is een enzym dat een rol speelt in de synthese van sterolen en dus in de vorming van cholesterol. Nu blijkt het lanosterol-type in reishi juist de aanmaak van cholesterol te verlagen.

Reishi beschermt de lever 

De polysacchariden uit G. lucidum hebben een positieve invloed op de metabolische activiteit van de enzymgroep p450 in de lever. Veel enzymen uit deze groep zijn de schoonmakers van het lichaam en helpen bij het afbreken van lichaamsvreemde stoffen. In één studie werd bij ratten leverschade geïnduceerd en zo de werking van enzymen uit de p450 groep en superoxide dismutase (SOD) verminderd. SOD is een proteïne (enzym) die celschade voorkomt door vrije zuurstofradicalen onschadelijk te maken. Na toediening van polysacchariden uit de G. lucidum herstelde de toegebrachte leverschade bij alle ratten.[2]

Daarnaast vonden de onderzoekers ook een afgenomen activiteit in de enzymen CYP2E1, CYP1A2 en CYP3A. Deze maken allemaal deel uit van de p450 groep en staan er om bekend dat ze een rol spelen in metabolische (oxidatieve) processen waarbij carcinogenen gevormd kunnen worden. Reishi zou dus niet alleen leverschade herstellen maar het ook helpen te voorkomen. 

 

Reishi pijnstillend bij reumatoïde artritis

 

Bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) leidde dagelijkse toediening van G. lucidum en San Miao San, Traditionele Chinese Medicijnen (TCM), in een significante verbetering van hun pijnscore.[3]
Dat wil zeggen dat ze verbetering in hun algemeen welzijn rapporteerden en minder pijn in hun gewrichten. In een dubbelgecontroleerde placebostudie kregen 32 patiënten, ongeacht hun RA-medicatie, 24 weken lang 2,4- tot 4 mg van de betreffende medicijnen toegediend. De placebogroep bestond uit 33 patiënten die naast hun RA-medicatie een neppil kregen. In beide groepen liet de medicatie geen absolute immunomodulerende veranderingen zien.

Wel werd bij de patiëntengroep met de TCM-medicatie een significante afname gevonden van interleukine IL-18 in hun bloedplasma. Interleukines zijn betrokken bij de immuunrespons. Het kan echter ook voorkomen dat deze respons ontregeld is. IL-18 staat bekend om zijn rol bij chronische ontstekingsreacties zoals reumatoïde artritis. De resultaten doen vermoeden dat reishi en SMS mogelijk ingezet kunnen worden voor pijnvermindering bij patiënten met RA.

Referentie

[1] Berger A, Rein D, Kratky E, Monnard I, Hajjaj H, Meirim I, Piguet-Welsch C, Hauser J, Mace K, Niederberger P. | Cholesterol-lowering properties of Ganoderma lucidum in vitro, ex vivo, and in hamsters and minipigs. | Lipids Health Dis. | 2004 Feb 18;3:2.

[2] Wang X, Zhao X, Li D, Lou YQ, Lin ZB, Zhang GL. | Effects of Ganoderma lucidum polysaccharide on CYP2E1, CYP1A2 and CYP3A activities in BCG-immune hepatic injury in rats. | Biol Pharm Bull. | 2007 Sep;30(9):1702-6.

[3] Li EK, Tam LS, Wong CK, Li WC, Lam CW, Wachtel-Galor S, Benzie IF, Bao YX, Leung PC, Tomlinson B. | Safety and efficacy of Ganoderma lucidum (lingzhi) and San Miao San supplementation in patients with rheumatoid arthritis: a double-blind, randomized, placebo-controlled pilot trial. | Arthritis Rheum. | 2007 Oct 15;57(7):1143-50.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.