Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Diabetes: veel nieuws maar niets vernieuwends

Diabetes: veel nieuws maar niets vernieuwends

Weer een nieuw middel op de markt om diabetes mee te behandelen: vildagliptine...wat een mooie naam. Dit is een oraal antidiabeticum, dat de bloedsuikerspiegel verlaagt en evenzo het HbA1c gehalte. Maar..we weten niet of de diabetes patient er zelf wat mee opschiet, of dat hij minder ziekteproblemen krijgt, en minder snel doodgaat aan complicaties van de diabetes. Het is dus eigenlijk vooralsnog een cosmetisch product. De laboratoriumwaarden worden mooier, maar we weten niet of de patient er beter van wordt...

Nou kijken we er van op dat dit voor vrijwel alle vernieuwende middelen geldt tegen diabetes.[1] In het Geneesmiddelenbulletin van juni 2009 zijn alle moderne middelen getest door naar grote studies te kijken. Wat schetst onze verbazing! Alleen het oeroude metformine, daar heeft de patient iets aan, althans dat is voor metformine aangetoond. Voor al die andere stoffen, aldus het bulletin, weten we niet of de patient er iets mee opschiet…. Voorts blijkt een van de moderne middelen zelfs een verhoging te geven van ziektes en problemen van hart en vaten…

Dus: veel nieuws op de markt voor suikerziekte, maar niets vernieuwends en vooralsnog ook niets waarvan bewezen is dat de patient er wat mee opschiet…Nou, dat is weer erg boeiend voor de anti-kwakkers lijkt ons. En het staat gewoon in het Geneesmiddelenbulletin… 

 

Referentie

[1] Schweizer A, Dejager S, Bosi E. | Comparison of vildagliptin and metformin monotherapy in elderly patients with type 2 diabetes: a 24-week, double-blind, randomized trial. | Diabetes Obes Metab. | 2009 Aug;11(8):804-12. doi: 10.1111/j.1463-1326.2009.01051.x. Epub 2009 May 19.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.