Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Multiple sclerose > MS dieet: een optie?

MS dieet: een optie?

Er zijn enorm veel 'niet mogens' te vinden op het internet, gebaseerd op allerlei soorten dieeten. Dieeten die de progressie van MS zouden vertragen of de neurologische symptomen zouden verminderen. Dieeten die soms bijzonder logisch klinken. Het is zeker voor een niet arts bijzonder lastig om in die dieet-jungle the good, the bad en the ugly te kunnen onderscheiden. En naast de dieeten zijn er nog handen vol supplementen. Ook voor veel van die supplementen klinken de redenen waarom ze in te nemen vaak vrij logisch.

Helaas is er een groot probleem. MS is een onvoorspelbare ziekte en onderzoek of een dieet of supplement een waardevolle bijdrage levert is uitermate dun gezaaid. Nu geldt dat niet alleen voor niet-regulier onderzoek. Het Geneesmiddelenbulletin (GeBu) van juni 2008 opende bijvoorbeeld met een artikel over de reguliere behandeling van multipele sclerose, met de zin: Ofschoon er veel onderzoek is verricht naar de medicamenteuze behandeling van MS, is veel onderzoek als klinisch niet relevant te beschouwen en is er vrijwel geen goed opgezet langetermijnonderzoek.... 

Nou ja, eerst wat aandacht voor de mythe van voedselovergevoeligheid en het meten ervan met bioresonantie, dan over supplementen en dan voor dieeten. 

Allergie en overgevoeligheid en het ‘meten’ ervan

De mythe dat MS een overgevoeligheid is die je kan meten met EAV, MORA, of een ander bioresonantie apparaat. Nog steeds staan claims op het internet dat MS te behandelen is met bioresonantie. We citeren er een:

Bio-resonantie therapie kan ziekmakers uitschakelen, hormonen en enzymen repareren, schimmels en parasieten doen verdwijnen, weefsels aanzetten tot herstel en psychische trauma’s en stress verdrijven. Zowel acute als chronische klachten kunnen worden behandeld. Denk aan Artritis, Artrose, Reuma, ziekten door virussen en bacteriën, huidziekten, ontstekingen, maag- en darmklachten, ME, Fybromyalgie, MS, Suikerziekte, parasieten belasting, enz. (bron: http://www.trueinsight.nl/?Methodieken:Bio-resonantie_Therapie)

Terwijl MS wel een aandoening is waarbij het immuunsysteem gestoord is, is er geen enkel bewijs geleverd door de bioresonantie-ogen dat MS te behandelen is met bioresonantie, en dit soort frases als hierboven zijn alleen bedoeld om de portemonnaie van de therapeut te spekken, helaas. Elders op IOCOB genoeg bewijzen die aantonen dat dit spoor een doodlopend spoor is. 

Vitamine D 

Inmiddels staat een feit overeind. Van alle dieeten en voedingssupplementen lijkt genoeg vitamine D consumptie bijzonder belangrijk te zijn. In onze eigen polikliniek bepaalden we in 2008 diverse malen het vitamine D gehalte bij MS patienten en dat was regelmatig schrikbarend laag. En sinds de laatste jaren is ook binnen de reguliere geneeskunde het inzicht doorgebroken dat te weinig vitamine D hoogstwaarschijnlijk het ziekteproces bij MS bevordert en dat suppletie uitermate zinvol is. [1] In dit jaar bleek weer een belangrijke  bouwsteen toegevoegd aan de MS-vitamine D hypothese. Onderzoekers vonden een duidelijke associatie tussen vitamine D tekort en bepaalde genen die bij MS aangeschakeld worden, en die met vitamine D tegengewerkt worden. Die genen leiden bij aanschakeling tot het geactiveerde ziekteproces bij MS.

Dan zijn er een aantal supplementen die ingezet kunnen worden om bepaalde symptomen bij MS te verlichten. We noemen er een van. Op onze website staan er meerdere genoemd. 

Acetyl-L-carnitine

Vermoeidheid bij MS is een veel voorkomende klacht. Er zijn enkele supplementen die mogelijk werken. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 2 maal daags 1 gram ALCAR soms meetbaar zinvol kan zijn. ALCAR is op de markt in 500 mg capsules.ALCAR wordt ook wel voluit Acetyl-carnitine genoemd, en is jarenlang en veel onderzocht in veel experimentele modellen (dierproeven en celkweken) en bij uiteenlopende aandoeningen. Het is een stof die opgebouwd wordt uit aminozuren en gemaakt wordt in lever en nieren. Het meeste acetyl-l-carnitine in ons lichaam komt voor in de spieren en de hartspier. Vandaar ook dat het acetyl-l-carnitine rijkste voedsel rood vlees is.Omdat ALCAR al heel lang gebruikt wordt, een veilig bijwerkingenpatroon heeft en bij bepaalde indicaties een zinvolle bijdrage kan leveren, krijgt dit supplement een groenoranje stoplicht. De meest voor de hand liggende dosering is circa 2 gram per dag (4 capsules van 500 mg). Er zijn diverse positieve studies over de effecten van ALCAR bij vermoeidheid, die we elders op onze website besproken hebben.  

Dieeten

Schwank dieet 

Een van de oudste dieeten is het Swank dieet. Uit onderzoek naar het vóórkomen van MS in gebieden in Noorwegen meende Swank dat een hoge inname van verzadigde vetten bij MS-patiënten vervangen diende te worden door consumptie van andere vetten zoals meervoudig onverzadigde vetten en visolie. Dat dieet is meer dan een halve eeuw oud. 

Vetzuren dieet

Linoleenzuur is een veelgebruikt essentiële vetzuur en komt voor in olie van de teunisbloem (Oenothera macrocarpa) en van de bernagie (Borago officinalis). Het is een zogenaamd omega-6 vetzuur. Een ander type verzuren zijn de omega-3 verzuren, in visolie en lijnzaadolie gevonden wordt. Dieeten geven aan dat deze verzuren, of de balans tussen de 6 en 3 vetzuren belangrijk is om de progressie bij MS te remmen. Al die dieeten steunen op rijkelijk preklinisch en biochemisch onderzoek, wat ze plausibel maakt. [2] Ten hoogste worden de aannames gesteund door patientenstudies, maar dan gaat het meestal om slechts een handvol patienten en kan je dus niets zeggen van de waarde van dat dieet voor MS. [3]

Helaas is het klinisch nooit gelukt om de relevantie aan te tonen van het kiezen voor bepaalde vetzuren in het voedsel voor MS patienten. [4]

Eversdieet en Makersdieet 

Bij het Eversdieet moet alles rauw gegeten worden: fruit, tuinkruiden, groenten etc. Volkoren brood mag, als het oudbakken is…Ook rauwe melkproducten dienen genuttigd te worden.  Erg veel is verboden in dit dieet:  sla, spinazie, andijvie, witte, rode, groene, Chinese en boerenkool, macaroni, spaghetti, bami, alle peulvruchten zout, peper, suiker etc, etc. De logica hiervan is volstrekt onduidelijk.

Dan vinden  we op het net natuurlijk sterke claims, we citeren:

MS is een ziekte waarvan je wel kunt genezen. Praktische onderzoeken hebben aangetoond dat mensen hun ziekte onder controle kunnen houden of helemaal kunnen genezen. Iemand die serieus beter wil worden, kan door het volgen van het makersdieet zijn gezondheid sterk verbeteren. Nooit aangetoond, nooit getoetst, geheel op fantasie gebouwd.

Oerdieet of paleodieet 

De Amerikaanse wetenschapper prof. dr. Loren Cordain verkondigt al jaren dat we meer moeten meer eten zoals onze voorouders dat deden. Dat betekent: veel vlees, vis, groenten en fruit. En geen brood, aardappelen of melk. Want vele honderduizenden jaren voedde de mens zich met wild, vis, groenten, fruit, kruiden, eieren en noten. En pas veel later in de evolutie, de laatste 10.000 jaar eten we granen, peulvruchten, melkproducten etc. Cordain heeft een wetenschappelijk verhaal, dat hij toepast op ziektes als bijvoorbeeld acne, darmontstekingen en ook MS. Van alle dieeten is zijn verhaal het meest logisch, en worden zijn ideeen het meest getoetst in de wetenschap.  

Commen sense dieet 

Al met al, er is geen duidelijk bewijs om een bepaald dieet te volgen of te geloven. [5][6] Als een patient toch iets zou willen proberen, dan zouden we ons kunnen voorstellen dat het dieet van de oermens, samen met vitamine D het meest zinvol is. We kunnen hier niet ingaan op de preciese logica ervan, daar het hele verhaal van Cordain is meer dan plausibel. Helaas dus nog niet voor MS getoetst. We zouden ons kunnen voorstellen dat MS patienten zoiets proberen, en enkele maanden het volhouden om aan het eigen lijf te ervaren wat het doet. 

Maar wat je ook doet. Er zijn in ieder geval inmiddels een groot aantal voedingsmiddelen die uit ander onderzoek gebleken zijn zinvol en gezond te zijn: weinig rood vlees, meer vis en kip, voldoende groentes, vooral uien, tomaten, olijfolie, een glas rode wijn, groene thee, pure chocolade, etc, etc.  Eet in ieder geval altijd gevarieerd, en niet te veel snelle suikers, zoals rondo’s kano’s, niet te veel kaas en vet. Common sense dus….

Referentie

[1] Namaka M, Crook A, Doupe A, Kler K, Vasconcelos M, Klowak M, Gong Y, Wojewnik-Smith A, Melanson M. | Examining the evidence: complementary adjunctive therapies for multiple sclerosis. | Neurol Res. | 2008 Sep;30(7):710-9. doi: 10.1179/174313208X325038. Epub 2008 Jul 15.

[2] Liuzzi GM, Latronico T, Rossano R, Viggiani S, Fasano A, Riccio P. | Inhibitory effect of polyunsaturated fatty acids on MMP-9 release from microglial cells--implications for complementary multiple sclerosis treatment. | Neurochem Res. | 2007 Dec;32(12):2184-93. Epub 2007 Jul 11.

[3] Weinstock-Guttman B, Baier M, Park Y, Feichter J, Lee-Kwen P, Gallagher E, Venkatraman J, Meksawan K, Deinehert S, Pendergast D, Awad AB, Ramanathan M, Munschauer F, Rudick R. | Low fat dietary intervention with omega-3 fatty acid supplementation in multiple sclerosis patients. | Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. | 2005 Nov;73(5):397-404.

[4] Farinotti M, Simi S, Di Pietrantonj C, McDowell N, Brait L, Lupo D, Filippini G. | Dietary interventions for multiple sclerosis. | Cochrane Database Syst Rev. | 2007 Jan 24;(1):CD004192.

[5] Schwarz S, Leweling H. | Multiple sclerosis and nutrition. | Mult Scler. | 2005 Feb;11(1):24-32.

[6] Schwarz S, Leweling H. | [Diet and multiple sclerosis]. | Nervenarzt. | 2005 Feb;76(2):131-42.

Berichten

 1. Bloom schreef:

  De Jelinek aanpak lijkt mij redelijk goed gedocumenteerd en daarbij common sense. Wat is jullie indruk?

 2. Bloom schreef:

  De Jelinek aanpak lijkt mij redelijk goed gedocumenteerd en daarbij common sense. Wat is jullie indruk?

 3. Bloom schreef:

  De Jelinek aanpak lijkt mij redelijk goed gedocumenteerd en daarbij common sense. Wat is jullie indruk?

 4. Bloom schreef:

  De Jelinek aanpak lijkt mij redelijk goed gedocumenteerd en daarbij common sense. Wat is jullie indruk?

 5. Bloom schreef:

  De Jelinek aanpak lijkt mij redelijk goed gedocumenteerd en daarbij common sense. Wat is jullie indruk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.