Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Groene thee bij diabetes

Groene thee bij diabetes

dancing_sushi.gifGroene thee bij suikerziekte. Dat lijkt een goed idee. Natuurlijk is het bewijs niet sluitend. Maar als je onderstaande studies leest, dan lijkt het dat het drinken van groene thee voor suikerziekte patienten wel zinvol kan zijn. Je moet wel genoeg drinken, minstens een liter sterke groene thee per dag, schatten we in. 

Thee drinken blijkt bij oudere mensen de kans op diabetes te verkleinen. [1] Het zou kunnen zijn dat het metabole syndroom, een soort voorstadium van diabetes, voorkomen kan worden door groene thee. [2] Groene thee heeft in diabetes modellen de sterkste werking van een heel aantal theesoorten. [3]

In het diabetische ratmodel heeft groene thee beschermende effecten. [4] In andere diermodellen voor suikerziekte blijkt groene thee de nierbeschadigingen tegen te gaan. [5] [6] Ook gaat groene thee de beschadigingen van de insuline producerende cellen tegen. [7]

Bij patienten blijkt groene thee positief te werken op zowel het overgewicht als de suikerziekte zelf. [8] Beschadigingen in het zenuwstelsel in diermodellen voor diabetes worden door groene thee tegengegaan. [9]

Japanse onderzoekers drinken niet alleen groene thee, maar onderzoeken die ook. Er is al heel veel positiefs bekend van groene thee. In Japan hebben ze groene thee ook op de markt als extracten, waarin bijv .1, 2 of 3% pure groene thee zit. De Japanse onderzoekers onderzochten verschillende sterktes van die groene thee, en vonden dat het 3% extract duidelijke werkzaamheid had. Echter op het HbA1C gehalte werd geen effect gevonden. Dat is wat teleurstellend, want dat zou mooi geweest zijn. Hier hun resultaten en conclusie:

Men who consumed a 3% concentration of green tea showed lower mean values of fasting blood glucose and fructosamine than those who consumed a 1% concentration. Fasting blood glucose levels were found to be significantly associated with green tea concentration.

However, green tea consumption frequency showed no significant differences in mean levels of blood glucose, fructosamine and hemoglobin A(1c.)

In conclusion, our findings suggest that the consumption of green tea at a high concentration has the potential to reduce blood glucose levels. [10]

Een dosis afhankelijke respons is natuurlijk wel  een duidelijk bewijs voor biologische werkzaamheid. 

Groene thee heeft in ieder geval een duidelijk positief effect op cardiovasculaire ziekten. De titel van een recent stuk daarover uit 2009 luidde: More evidence links green tea to heart health. [11] 

Samenvattend: groene thee is in ieder geval veilig. En het lijkt zeer zinvol het te drinken, gezien bovenstaande studies. Er zijn natuurlijk niet zo heel veel studies bij patienten gedaan, maar dat is ook niet te verwachten met een zo algemene stof als groene thee, waar geen farmaceutische industrie achter staat… 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.