Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Soja flavonen hoog in prostaat

Soja flavonen hoog in prostaat

nieuws.gifOnderzoekers van de universiteit van Stanford hebben gekeken naar het gehalte van de zogenaamde isoflavonen uit soja in het weefsel van de prostaat en vonden een opzienbarend feit. De isoflavonen uit soja worden opgehoopt in de prostaat. En niet een beetje, maar wel een factor 6. Dat betekent ook dat de anti-kanker werking van die stoffen ter plekke mogelijk groter is dan dat we aanvankelijk dachten. het zijn met name de flavonen daidzeine en genisteine die verhoogd zijn, de eerste bereikt een 10 maal hogere concentratie in het weefsel van de prostaat, de tweede een vier maal hogere dosering. In het tijdschrift Prostate, Januari 2009.

De onderzoekers stellen:

The findings from the present study suggest that prostate tissue may have the ability to concentrate dietary soy isoflavones to potentially anti-carcinogenic levels. [1]

Dit is overigens niet een nieuwe bevinding, want Finse onderzoekers toonden dat enkele jaren geleden ook al aan. [2]

Er zijn enkele klinische studies die laten zien dat de soja-flavonen mogelijk een anti-kanker werking hebben, maar daarover zijn de geleerden het niet helemaal eens. [3] Dierstudies zijn duidelijk positiever. [4] [5]

Referentie

[1] Gardner CD, Oelrich B, Liu JP, Feldman D, Franke AA, Brooks JD. | Prostatic soy isoflavone concentrations exceed serum levels after dietary supplementation. | Prostate. | 2009 May 15;69(7):719-26. doi: 10.1002/pros.20922.

[2] Rannikko A, Petas A, Rannikko S, Adlercreutz H. | Plasma and prostate phytoestrogen concentrations in prostate cancer patients after oral phytoestogen supplementation. | Prostate. | 2006 Jan 1;66(1):82-7.

[3] Ganry O. | Phytoestrogens and prostate cancer risk. | Prev Med. | 2005 Jul;41(1):1-6. Epub 2004 Dec 9.

[4] Raju J, Bielecki A, Caldwell D, Lok E, Taylor M, Kapal K, Curran I, Cooke GM, Bird RP, Mehta R. | Soy isoflavones modulate azoxymethane-induced rat colon carcinogenesis exposed pre- and postnatally and inhibit growth of DLD-1 human colon adenocarcinoma cells by increasing the expression of estrogen receptor-beta. | J Nutr. | 2009 Mar;139(3):474-81. doi: 10.3945/jn.108.099200. Epub 2009 Jan 13.

[5] Privat M, Aubel C, Arnould S, Communal Y, Ferrara M, Bignon YJ. | Breast cancer cell response to genistein is conditioned by BRCA1 mutations. | Biochem Biophys Res Commun. | 2009 Feb 13;379(3):785-9. doi: 10.1016/j.bbrc.2008.12.151. Epub 2009 Jan 4.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.