Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Oorkaarsen

Oorkaarsen zijn holle bijenwas kaarsen; door het steken van de kaars in een gehoorgang, zouden verstopte oren makkelijk behandeld kunnen worden.  En een aantal andere aandoeningen. Dat blijkt echter niet zo te zijn... Het zou een methode van behandelen zijn, afkomstig van de Hopi indianen. Of dat waar is, is ook onduidelijk.

Er zou een negatieve druk ontstaan in het oor, waardoor het oorsmeer omhoog getrokken zou worden. Verder zouden oorkaarsen goed zijn voor een veelheid van aandoeningen, zoals oorsuizen, slecht horen, duizeligheid, migraine, slaapproblemen en concentratiestoornissen. De werking zou berusten op het stimuleren van de doorbloeding en lymfestroom in oren, keel, neus en bijholten. Zezouden eveneens druk in het oor en de bijholten reguleren…

Met meer dan 26.000 hits in Google op oorkaarsen een niet impopulaire behandelvorm. Echter, insders raden er van af!

Afgeraden door insiders 

Ook complementair werkende artsen spreken hun twijfel uit over deze methode:

Says Benjamin Asher, chairman of the committee on alternative medicine for the American Academy of Otolaryngology — Head and Neck Surgery:"I’m open to a lot of complementary therapies, but I’m not at all impressed with this one."

Dr. David Leopold, director of integrative medical education at Scripps Center for Integrative Medicine in San Diego:“(At Scripps) we do integrative medicine. We’re always dealing with the ‘alternative’ world. … If it works and it’s safe we want it for our patients. But pretty definitely this is one you shouldn’t try. At the very best it’s not going to work. At the worst it’s going to be dangerous. … It’s not effective and people should stay away.” 

Beoordeling

Niets van dat alles is aangetoond, alleen is duidelijk geworden dat oorkaarsen nare bijwerkingen kunnen hebben op oor en trommelvlies. Oorkaarsen zetten patienten op een verkeerd been en IOCOB geeft deze methode een rood stoplicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.