Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Zonlicht en D tegen kanker

Zonlicht en D tegen kanker

sun.gifEerder zocht IOCOB de aandacht van de media voor een vergeten hoofdstuk uit de preventieve geneeskunde: de enorm belangrijke rol van vitamine D voor onze gezondheid, voor de preventie van kanker en andere vele ziekten en de mogelijke rol bij ziektebeelden zoals MS. Omdat vitamine D niet ondersteund wordt door een machtige lobby, veronachtzamen we met zijn allen een belangrijk hoofdstuk uit de preventieve geneeskunde. Wel iedereen aan de statines tegen cholesterolverhoging, maar een simpel supplement in de vorm van een toostje makreel per dag levert vermoedelijk een grotere positieve bijdrage aan de gehele volksgezondheid dan al ons gestoei met de statines.

Nu een duidelijk signaal wederom van de wetenschap, als wij dat willen horen…

Zonlicht en de in de huid daaruit gevormde Vitamine D spelen hoogstwaarschijnlijk een causale rol bij kanker. Het artikel heeft als titel: Hoe sterk is het bewijs dat zonlicht en vitamine D het risico op kanker verkleinen,( How strong is the evidence that solar ultraviolet B and vitamin D reduce the risk of cancer? An examination using Hill’s criteria for causality) en verscheen in de maand Januari 2009 in het tijdschrift Dermato-Endocrinology. Het artikel is in een open source tijdschrift geplaatst en kan geheel gelezen worden op de link: http://www.landesbioscience.com/journals/dermatoendocrinology/article/006-Grant2DE1-1.pdf

De auteur overziet de hele literatuur over dit onderwerp en gebruikt een biologisch plausibel meetsysteem om de sterkte van de oorzakelijkheid tussen vitamine D en kanker te beoordelen, op basis van het werk van Koch, aangepast door Hill.

Zonder op de 127 geciteerde artikelen en zijn analyse in te gaan, kunnen we zijn conclusie hier weergeven:

The solar UVB—vitamin D—cancer theory now satisfies most, if not all, of the criteria for causality in a biological system as initially postulated by Robert Koch and expanded by A. Bradford Hill. Thus, from a scientific point of view, vitamin D reduces the risk of developing many types of cancer and increases survival once cancer reaches the detectable stage.

Vitamine D zou niet alleen preventief werken, maar ook therapeutisch, als er sprake is van kanker.

Eerder schreef IOCOB:

IOCOB luidt de noodbel. Aandacht voor vitamine D! We zijn tegenwoordig net grotbewoners. Wel lekker warm dus, cocoonen in ons huis, maar dat geeft risico’s! Te weinig zon op onze huid. En we worden allemaal ook steeds ouder! En oudere huiden produceren aan zon blootgesteld te weinig vitamine D. Een epidemie zou je het dus kunnen noemen als het besmettelijk was.

Als we de medische literatuur van de laatste maanden over vitamine D lezen, blijkt dat tekorten veel meer in onze bevolking voorkomen dan we denken. En vooral bij kwetsbare mensen, bij patienten die neurologische aandoeningen hebben, zoals de ziekte van Parkinson, MS, patienten in verpleeghuizen en veel ouderen. Bij al die mensen blijkt vitamine D tekort veel voor te komen. En dat gebrek aan vitamine D zou die ziektes ook wel eens erger kunnen laten worden!

Dat blijkt eens te meer gesteund door dit recente artikel!

Bron

William B. Grant . Review.  How strong is the evidence that solar ultraviolet B and vitamin D reduce the risk of cancer? An examination using Hill’s criteria for causality.   Dermato-Endocrinology 1:1, 17-24; January/February 2009] 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.