Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Hypnotherapie bij brandende neuropatische pijn

Hypnotherapie bij brandende neuropatische pijn

Hypnotherapie is uitgebreid bewezen als een effectieve en veilige behandeling bij chronische pijn. Ook zelfhypnose kan daarbij een rol spelen. Thuis even rustig gaan zitten en jezelf openstellen voor ontspanning, beelden die je onderbewuste steunen in de tocht naar heling en even tijd voor jezelf. Brandende neuropatische pijn is een chronische pijn die vooral voorkomt bij neuropathie, stoornissen in de zenuwen, bij diabetes. Bij brandende pijn kan zelf-hypnotherapie een rol van betekenis spelen. Liefst in de inbedding van een begeleiding door een gekwalificeerde hypnotherapeut. Maar ook helemaal zelfstandig kan het. Als je dan je helemaal openstelt voor het zogenaamde hypnoscript.

Dat wil zeggen de beelden en de geluiden en de stem die je begeleiden in een korte ontspanningsoefening. De hier volgende hypnoscripts kan je thuis doen, en je kan elk script meerdere keren achter elkaar draaien, om steeds dieper te ontspannen en de suggesties op de video te volgen.

Hier volgen twee korte hypnoscripts voor brandende pijn, dit is een pilot project, er zullen meer scripts gaan volgen.

Een script met koele bladeren in ijs:


 

Een script met koel water en mist:


 

Een script met beelden van ijs: 


 

en een Egelstalige versie:


 

De beelden van koelte, van ijs, de kleur blauw, de geluiden helpen allemaal om je onderbewuste open te stellen voor andere positieve lichaamssensaties. Ook op heel simpel niveau, even ontspannen en aandacht bij je eign lijf werkt al positief.

Zelfhypnoses kunnen een mooie ingang zijn om naast andere behandelingen te onderzoeken. Hoe meer je je verbindt met de beelden en de suggesties, hoe sterker het effect wordt. Het is een methode die de laatste jaren langzaam meer aandacht krijgt. [1][2] [3] [4]

Referentie

[1] Anbar RD. | Treatment of psychological complications of prematurity with self-hypnosis: a case report. | Clin Pediatr (Phila). | 2009 Jan;48(1):106-8. doi: 10.1177/0009922808322303. Epub 2008 Aug 29.

[2] Kohen DP, Zajac R. | Self-hypnosis training for headaches in children and adolescents. | J Pediatr. | 2007 Jun;150(6):635-9.

[3] Anbar RD. | Subconscious guided therapy with hypnosis. | Am J Clin Hypn. | 2008 Apr;50(4):323-34.

[4] Anbar RD, Hall HR. | Childhood habit cough treated with self-hypnosis. | J Pediatr. | 2004 Feb;144(2):213-7.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.