Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Mind wandering en zoning out

Mind wandering en zoning out

Bij de les blijven is moeilijker dan we denken. Dat wisten we al. Het kan zelfs zijn dat terwijl je dit leest, je gedachten al weer met iets anders bezig zijn. Of in de limbo zone verkeren, en je pas aan het einde van deze collumn tot de ontdekking komt dat je even afwezig was. Die staat van bewustzijn is anders dan helder bewustzijn, dan focus, en dan slaap. En die staat komt veel vaker voor dan dat we denken. De term voor dat soort bewustzijn is Zoning out of Mindwandering. De staat is erg boeiend, want er zitten elementen bij die verwant zijn aan de meditatieve staat. 

Voor wie meer wil lezen over deze bijzondere vorm van bewustzijn:

http://discovermagazine.com/2009/jul-aug/15-brain-stop-paying-attention-zoning-out-crucial-mental-state 

Er is een speciaal zenuwnetwerk actief in de hersenen bij zoning out,l het default netwerk. En creativiteit zou wel eens zeer versterkt kunnen worden via activiteiten in dat netwerk, als je dus zo ongeveer aan niets denkt… Lees maar:

Because a fair amount of mind wandering happens without our ever noticing, the solutions it lets us reach may come as a surprise. There are many stories in the history of science of great discoveries occurring to people out of the blue. The French mathematician Henri Poincaré once wrote about how he struggled for two weeks with a difficult mathematical proof. He set it aside to take a bus to a geology conference, and the moment he stepped on the bus, the solution came to him. It is possible that mind wandering led him to the solution. John Kounios of Drexel University and his colleagues have done brain scans that capture the moment when people have a sudden insight that lets them solve a word puzzle. Many of the regions that become active during those creative flashes belong to the default network and the executive control system as well. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.