Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > ATS Anodyne Therapy System voor neuropathische pijn

ATS Anodyne Therapy System voor neuropathische pijn

Het zogenaamde ATS Anodyne Therapy System wordt aanbevolen voor de behandeling van neuropathische pijn. Het gaat om een duur toestel, rond de 3000 Euro, dat een bepaalde vorm van infra rood afleverd.
Een Amerikaanse organisatie die zich buigt over gezondheidsclaims merkte over de Anodyne op:

Aetna considers treatment with low-level infrared light (infrared therapy, Anodyne Therapy System) experimental and investigational for the treatment of chronic non-healing wounds, diabetic peripheral neuropathy, lymphedema, neck pain, acne, osteoarthritis, ischemic stroke and all other indications (except for grade I and II internal hemorrhoids) because of a lack of adequate evidence in the peer-reviewed published medical literature regarding the effectiveness of infrared therapy for these indications.

We konden in Pubmed geen klinische studies vinden met betrekking tot de effectiviteit van deze behandelwije bij neuropathische pijn.

De klinische studies op de website van Anodyne zijn allemaal of erg klein, of methodologisch zwak, of retrospectief. Vrijwel alle studies waren retrospectief, op een na, en die was super klein, met hele kleine effecten en geen ITT analyse. Het was duidelijk een geval van bias in de rapportage. We konden die studies in Pubmed met het keyword Anodyne ook niet terugvinden.

Als een site van een producent van een zogenaamd wetenschappelijk apparaat mooie plaatjes maakt van resultaten van slecht onderzoek, zal dat zeker de patient soms kunnen beinvloeden. Het afbeelden van grafieken op basis van erg zwak onderzoek is een testimonium paupertatis. Vandaar dat het er sterk op lijkt dat er nog geen enkel deugdelijk bewijs is voor de therapeutische waarde van de Anodyne infrarood therapie. 

Voorts werd de beste studie op dit gebied niet genoemd. Een prospectieve studie met bijna 70 patienten. Geen effect van Anodyne! Even goed als placebo dus. [1]

Auteur: prof.dr. Jan M. Keppel Hesselink, december 2009.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.