Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Te weinig aandacht voor bijwerkingen - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Te weinig aandacht voor bijwerkingen

Te weinig aandacht voor bijwerkingen

Share |
In het Amerikaanse artsenblad JAMA (november 26) een spraakmakend artikel geschreven door o.a. onze Nederlandse professor Jan Vandenbroucke. In het artikel met de titel Benefits and Risks of Drug Treatments. How to Combine the Best Evidence on Benefits With the Best Data About Adverse Effects geeft onze Nederlandse hoogleraar aan dat in meta-analyses te weinig informatie beschikbaar komt om een goede afweging te kunnen maken tussen werkzaamheid en bijwerkingen van medicijnen. De auteurs verwoorden het als volgt:

Information that combines the best evidence on benefits with the best data on risks is also needed for daily clinical practice. Whenever a patient and physician decide on a particular course of treatment, they do so because they expect that the likely benefits will exceed potential harms. For the benefits of drug treatments, they often have authoritative sources to provide information: randomized trials and systematic reviews and meta-analyses of such trials.

For adverse effects, the situation is different. Given the average duration of randomized trials (often months to 1 or 2 years) and the average number of patients in randomized trials (often dozens to a few hundred), such trials are at most able to detect and quantify frequent adverse events that occur only early during treatment. Moreover, the adverse effect has to be known beforehand or anticipated to be recorded systematically in the trials. The study population in trials, which often includes young persons with a single diagnosis and without concurrent disease, is often not representative of those who will eventually use the drug in the community.

En ook klinische studies missen essentiele informatie over mogelijke bijwerkingen en interacties. De auteurs geven een boeiend voorbeeld:

A dramatic example is the interaction between selective serotonin reuptake inhibitors and nonsteroidal anti-inflammatory drugs that was missed in selective serotonin reuptake inhibitor trials but led to an excess of upper gastrointestinal bleeding in combined users.

De auteurs gaan in op oplossingen, waarbij gegevens van klinische studies, meta-analyses en observationele studies gecombineerd worden.[1]

Referentie

[1] Vandenbroucke JP, Psaty BM. | Benefits and risks of drug treatments: how to combine the best evidence on benefits with the best data about adverse effects. | JAMA. | 2008 Nov 26;300(20):2417-9. doi: 10.1001/jama.2008.723.

Berichten

 1. Erik schreef:

  Doet me toch denken aan de noodzaak en
  soort TNO-protocol voor medicijntoelating te ontwikkelen waarin voordelen en nadelen van behandelingen beiden objectief en onafhankelijk worden onderzocht.

 2. hans bogers schreef:

  Uit mijn eigen ervaring als parkinson patient én verslavingstherapeut kan ik bevestigen dat er een grootschalige cover-up bestaat waarbij de negatieve bijwerkingen van dopamineagonisten gebruikt bij de ziekte van parkinson nog steeds worden ontkend. Eén vandaag maakte voor de nederlandse TV hierover een reportage evenals de Britse BBC.
  Op http://www.lareb.nl kunnen de bijwerkingen gemeld worden. Ook op openbare internet encyclopedieen als PUB MED zijn de bijwerkingen al jarenlang bekend.Geinteresseerden zend ik gaarne de TV Eén TV rapportage toe. jchbogers@wanadoo.nl

 3. Moza schreef:

  En die Kuur heet PREVENTIE.
  Da’s kort door de bocht, maar in essentie zou een kind ontsproten aan gezonde ouders en gezond levend een gezonde weerstand hebben en weinig vatbaar zijn voor haast elke ziekte.
  Ik lees altijd maar weer over “The Cure” en nooit over “The Care”.
  Multimiljarden worden verdiend aan de gemak en genotvolle struisvogelpolitiek bedrijvende mens.
  (kortzichtig tot blind dus…)
  De geindoctrineerde mens met het 24/7 bombardement van reclame en supermarkten vol JUNKFOOD, straten vol etenswaren (snacks dus) en kantoren met frituurvet en witte broodjes met kaas en vleeswaren catering, en een mars toe…
  Wij mensen doen het ons zelf aan, eigen schuld dikke bult en dat daar slimme zakenmensen met psychologisch inzicht gebruik van maken, tja, je bent schaap in de massa of wordt de regisseur van je eigen leven.
  ZONNEVOEDING is wat een mensenlichaam nodig heeft, ENERGIE dus, BIO-LOGISCHE VOEDING, en geen pak blik pot of zakproduct vol door de overheid goedgekeurde E.NRS, die overheid die eerder een gezond BNP nastreeft dan een gezond volk.
  Het wordt steeds moeilijker om aan de greep van de macht te ontkomen, en met de Codex Alimentarius in het vooruitzicht komt bij mij het liedje van Frans Halsema en Jenny arean naar boven; Vluchten kan niet meer, ik zou niet weten waarheen….
  De crisis die deze wereld nu treft zou een nieuwe start KUNNEN zijn om het allemaal anders te doen dan degenen die het tot dusver verziekt hebben, CRISIS komt uit het Grieks en betekent ook KANS …
  Maar wat je ziet is dat HET KAPITAAL alle mogelijke pogingen onderneemt om het SYSTEEM te redden om op dezelfde voet door te gaan want dat ging zo lekker…..
  Utopia…. waar ben je !?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *