Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Huisartsen tegen BTW verhoging CAM! - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Huisartsen tegen BTW verhoging CAM!

Huisartsen tegen BTW verhoging CAM!

Share |
De BTW-verhoging voor artsen die alternatief of complementair behandelen was de aanleiding van de geslaagde GavoorCam actie, die ruim 30.000 handtekeningen opleverde. Dat de hele BTW actie door het kabinet niet doordacht is, en enorm veel negatieve consequenties heeft, niet alleen voor de doelgroep, begint nu pas goed duidelijk te worden. In Medisch Contact ook aandacht voor deze bizarre BTW-kwestie, door de huisarts Christof Zwart die duidelijk maakt dat ook huisartsen getroffen gaan worden door de plannen van het kabinet! Wat schrijft hij?

In de toelichting van het nieuwe belastingplan voor 2009 staat dat er per 1 januari 2009 een btw-heffing komt voor complementaire geneeswijzen, ook als die worden uitgevoerd door (huis)artsen. Daardoor worden zij niet alleen geconfronteerd met een aanzienlijke administratieve lastenverzwaring, ook zullen zij onderscheid moeten maken tussen btw-plichtige en niet-btw-plichtige handelingen.

Dat is het eerste probleem, aldus de huisarts in MC, maar dat was al vaker gesignaleerd. Nu het volgende probleem, waar nog niemand aan gedacht had, tot Christof het publlceerde. De huisarts wijst op het bizarre van de BTW-regeling, want de regeling stoelt op een inhoudelijk onderscheid. Gaat het om een een keuring, dan moet BTW in rekening worden gebracht. Schrijft de arts een homeopathisch middel: ook BTW. Maar bij eenzelfde consult met dieetadvies: geen BTW.  De huisarts vervolgt zijn redenatie met:

Waar nu de cesuur bij complementaire behandeling wordt gelegd, ligt deze straks bij preventie. Bovendien wordt het onderscheid gemaakt op basis van inhoudelijke overwegingen. Dat betekent dat de inspecteur voor naleving van de wet een inhoudelijke toets moet toepassen. Ten eerste is hij daartoe helemaal niet bekwaam. Ten tweede verhoudt dat zich op geen enkele manier met het beroepsgeheim. 

 Deze maatregel is daarmee niet alleen een administratieve bedreiging voor de huisartsen, maar ook een principiële. Niet alleen de complementair werkende arts wordt bedreigd, maar alle artsen.

We denken dat Christof dit haarscherp ziet, ook het inhoudelijke verschil tussen regulier en alternatief kan door de inspecteur niet gemaakt worden, ten eerste omdat er geen inhoudelijk verschil bestaat, ten tweede omdat de inspecteur daartoe de tools niet heeft.

Kortom, die hele BTW-problematiek is een onuitvoerbaar plan, en we hopen dat onze landsbestuurderen dat ook gaan inzien. IOCOB heeft zich in ieder geval daarvoor met de GavoorCam actie duidelijk ingespannen.

Bron: Fiscus gaat huisartsenconsult beoordelen. Medisch Contact: Nr. 44 – 31 oktober 2008Rubriek: BrievenAuteur: Christof Zwart. Pagina: 1832 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *