Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Alzheimer > Vitamine B complex werkt niet bij Alzheimer

Vitamine B complex werkt niet bij Alzheimer

Vitamine B complex werkt niet bij Alzheimer, zo blijkt uit een goed opgezette studie in de VS, waar een combi-preparaat met verschillende vormen van vitamine B werd vergeleken met een placebo. De studie werd uitgevoerd bij 340 patienten. Ondanks dat het vitamine B-preparaat het bloed homocysteine gehalte wel verlaagde, had het geen effect op de mentale processen. Homocysteine is een stof in het bloed waarvan we vermoeden dat het slecht is voor onze bloedvaten en de zenuwcellen.

adas.gif

Uit de grafieken valt af te lezen dat terwijl het homocysteine in het bloed duidelijk minder werd (grafiek rechts), de achteruitgang van de beide groepen op mentaal gebied (cognitie, gemeten met de ADAS score) even snel was (grafiek links). Hoe hoger de lijn gaat, hoe slechter het geheugen.

homocysteine.gif

In de conclusie melden de onderzoekers dat het dus zinloos is om hoog gedoseerde vitamine B te geven aan patienten met Alzheimer:
This study was designed to determine if use of high-dose supplements to maximally reduce homocysteine levels in individuals with mild to moderate AD would slow the decline in cognition, clinical status, function, and behavior. The intervention was successful in reducing homocysteine levels but, in the study population as a whole, there was no evidence of benefit on any outcome measure. The general recommendation for B vitamin supplementation cannot be supported in patients with mild to moderate AD in the absence of B vitamin deficiency, at least in environments with folate enrichment of grains such as in the United States. 

Bron

High-Dose B Vitamin Supplementation and Cognitive Decline in Alzheimer Disease: A Randomized Controlled TrialPaul S. Aisen; Lon S. Schneider; Mary Sano; Ramon Diaz-Arrastia; Christopher H. van Dyck; Myron F. Weiner; Teodoro Bottiglieri; Shelia Jin; Karen T. Stokes; Ronald G. Thomas; Leon J. Thal; for the Alzheimer Disease Cooperative StudyJAMA. 2008;300(15):1774-1783. 

Berichten

  1. Steve schreef:

    A smilpe and intelligent point, well made. Thanks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.