Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Angst en Depressie > Mindfulness en obsessie

Mindfulness en obsessie

Mindfulness wordt onderzocht binnen een heel scala van psychiatrische aandoeningen op werkzaamheid en bruikbaarheid. Nu heeft een Engelse groep onderzocht of je dit soort meditatie ook kan inzetten bij de behandeling van patienten met dwang gedachten of handelingen, het zogenaamde obsessief compulsieve syndroom. De studie was klein, maar wel gerandomiseerd, en was positief.

De auteurs sloten de studie af met:

This may be the first controlled study demonstrating that a mindfulness intervention reduces OCD symptoms, possibly explained by increasing letting go capacity. If replicated in larger and clinical samples, mindfulness training may be an alternative therapy for OCD. [1]

Mindfulness verminderde dus de dwangsymptomen en deze behandeling zou een alternatrief kunnen zijn, als er meer positieve studies volgen.

Mindfulness is een vorm van meditatie, waarbij patienten leren om naar hun symptomen en klachten te kijken, zonder er in mee te gaan, zonder zich erin te verliezen. [2] [3] [4] [5]

Referentie

[1] Hanstede M, Gidron Y, Nyklícek I. | The effects of a mindfulness intervention on obsessive-compulsive symptoms in a non-clinical student population. | J Nerv Ment Dis. | 2008 Oct;196(10):776-9. doi: 10.1097/NMD.0b013e31818786b8.

[2] Ludwig DS, Kabat-Zinn J. | Mindfulness in medicine. | JAMA. | 2008 Sep 17;300(11):1350-2. doi: 10.1001/jama.300.11.1350.

[3] Lovas JG, Lovas DA, Lovas PM. | Mindfulness and professionalism in dentistry. | J Dent Educ. | 2008 Sep;72(9):998-1009.

[4] Cuellar NG. | Mindfulness meditation for veterans---implications for occupational health providers. | AAOHN J. | 2008 Aug;56(8):357-63.

[5] Teixeira ME. | Meditation as an intervention for chronic pain: an integrative review. | Holist Nurs Pract. | 2008 Jul-Aug;22(4):225-34. doi: 10.1097/01.HNP.0000326006.65310.a7.

Berichten

  1. EH Ger schreef:

    Ik dacht altijd, dat mindfulness was, als je je volledig bewust focust op wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld afwassen, en dat je je hersens telkens terugdwingt als ze aan iets anders willen denken. Dat werkt namelijk. En langzamerhand gaat het gemakkelijker. Ook als je het niet de hele tijd volhoudt, als je het maar vaak genoeg blijft proberen lukt het steeds beter.

    Ook kun je je raam op een kiertje zetten en gaan zitten luisteren met je ogen dicht. Eerst luister je dichtbij naar kleine kraakjes in de kast enzo. Dan luister je wat er buiten, op straat gebeurt. Ten slotte naar wat er heel ver weg gebeurt. Dat is heel erg aardend en rustgevend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.