Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Angst en Depressie > Alternatief beter! Sint Janskruid bij depressie

Alternatief beter! Sint Janskruid bij depressie

Weer een doorbraak! Volgens de nieuwste gegevens uit de wetenschap is Sint Janskruid even werkzaam bij depressie als reguliere middelen, maar het heeft minder bijwerkingen! Een grote analyse van de Cochranegroep in oktober 2008 onderschreef de werkzaamheid van dit plantje bij depressie. Weer een argument om het vooroordeel dat alternatief niet werkzaam  zou zijn, nu eindelijk voorgoed bij te zetten in het mausoleum. 

Een samenvatting 4dummies:


 

Kies een goed preparaat! Het preparaat moet wel van een goede producent zijn, en voldoende van het Sint Janskruid bevatten. Als u twijfelt, raadpleeg dan altijd een apotheker, die meestal goede preparaten in voorraad heeft. Ook is het van groot belang het gebruik van dit kruid te melden bij de huisarts, omdat er veel gevallen bekend zijn van het beinvloeden door het Sint Janskruid van de werkzaamheid van andere geneesmiddelen, zogenaamde geneesmiddelen interacties.


 

Prent van Hypericum uit het boek Kruydtboeck de Mathias de l'Obel 1576Enkele voorbeelden daarvan zijn: amitriptyline, cyclosporine, digoxine, fexofenadine, indinavir, methadone, midazolam, nevirapine, phenprocoumon, simvastatin, tacrolimus, theophylline en warfarine, alsmede andere antidepressiva. [1] [2]

Het nut van Sint Janskruid is in veel studies bewezen, en een recent algemeen overzicht vermeldt dat:

Natural medications such as St. John’s Wort, SAMe, and omega-3 fatty acids eventually may prove to be valuable additions to the psychiatrist’s pharmacologic armamentarium, both as monotherapy and as adjunctive therapy for mood disorders.  [3]

Nu weten we dus dat de effectiviteit van Sint Janskruid boven alle twijfel verheven is! Gebruik het echter nooit op eigen intitiatief, zoals we al zeiden, maar overleg altijd met de huisarts, o.a. in verband met het volgende:

Voorbeelden van interacties: antidepressiva en een hartmiddel op basis van digitalis: 


 


 

Sint Janskuid veilig en minder bijwerkingen 

De Cochrane analyse van Sint Janskruid was anno 2008 positief [4], de hoofdonderzoeker Klaus Linde merkte in een interview op dat:

"Overall, we found that the St. John’s wort extracts tested in the trials were superior to placebos and as effective as standard antidepressants, with fewer side effects," says lead researcher, Klaus Linde of the Centre for Complementary Medicine in Munich, Germany. 

In de Cochrane analyse stond het ook klip en klaar: even effectief als reguliere middelen, minder bijwerkingen en beter dan placebo! Wie beweerden in Nederland dat alternatieven voor reguliere preparaten niet werkzaam zijn???

We citeren:

The available evidence suggests that the hypericum extracts tested in the included trials

a) are superior to placebo in patients with major depression;

b) are similarly effective as standard antidepressants;

c) and have fewer side effects than standard antidepressants. 

Keuze voor een antidepressivum

Uiteindelijk is het in het gesprek tussen arts en patient welk antidepressivum gekozen moet worden. Er is geen enkel antidepressivum, ook Sint Janskruid niet, dat optimaal is voor elke patient. De keuze is dus altijd een individuele, gebaseerd op elementen als verdraagbaarheid, werkzaamheid en ziektegeschiedenis.

 

 

Referentie

[1] Zhou S, Chan E, Pan SQ, Huang M, Lee EJ. | Pharmacokinetic interactions of drugs with St John's wort. | J Psychopharmacol. | 2004 Jun;18(2):262-76.

[2] Mannel M. | Drug interactions with St John's wort : mechanisms and clinical implications. | Drug Saf. | 2004;27(11):773-97.

[3] Mischoulon D. | Update and critique of natural remedies as antidepressant treatments. | Psychiatr Clin North Am. | 2007 Mar;30(1):51-68.

[4] Linde K, Berner MM, Kriston L. | St John's wort for major depression. | Cochrane Database Syst Rev. | 2008 Oct 8;(4):CD000448. doi: 10.1002/14651858.CD000448.pub3.

Berichten

 1. lyonesse schreef:

  Helaas, St. Janskruid is echt niet altijd de (alternatieve) oplossing van het probleem.
  Op doktersadvies gestopt met anti-depressiva (werd er enorm depressief van) en vervolgens op doktersadvies begonnen en weer gestopt met St. Janskruid (kreeg er dermate hartkloppingen en onregelmatige hartslag van dat er zelfs een hartfilmpje is gemaakt). Jammer, want het deed inderdaad wonderen voor mijn depressieve klachten!
  De hartklachten (groot woord) zijn weliswaar verminderd, maar nog steeds aanwezig. Beetje jammer, want de depressieve klachten zijn er ook nog steeds 😉 Noch in de reguliere, noch in de alternatieve hoek kan ik dus ondersteuning in supplementvorm vinden. Ik ga het nu proberen met lichaamsbeweging, schijnt ook een enorm positief effect te kunnen hebben. Moet ik wel eerst mijn “passiviteit” a.g.v. mijn depressiviteit doorbreken. Ach, laat ik dat maar als een uitdaging zien.

  1. De Vitale Bron schreef:

   Bovenstaand bericht van Lyonesse is van lang geleden, maar ik reageer toch even voor mensen die bovenstaand mochten lezen en met dezelfde bijwerkingen kampen.In verschillende voedingsstoffen zit de stof tyramine. Deze stof geeft samen met Sint Janskruid bijwerkingen als hartkloppingen en een hoge bloeddruk die gevaarlijk hoog kan worden zelfs. Wanneer je Sint Janskruid slikt dan moet je voeding met tyramine zoveel mogelijk vermijden. Tyramine zit o.a. in wijn, bier e.a. alcoholische dranken, in (oude) kaas, zuurkool en nog meer producten. Je kunt hier zelf even naar googelen.

   1. Caatje schreef:

    Goeie tip. Weet je misschien ook of je st jans kruid kunt gebruiken bij hooikoorts? Bedankt.

 2. Hans Kamps schreef:

  Jammer en ietwat misleidend (!)dat de bloemen in het smurfenfilpmje geen bloemen zijn van het St. Johanneskruid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.