Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Trager bij chronische pijn

Trager bij chronische pijn

Trager therapie is een vorm van schudden van de ledematen, om de flexibiliteit te verhogen, en de spierspanning te verlagen. Vooral bij chronische pijn kan deze zachte en ontspannende bodymind behandeling mooie resultaten afwerpen, hoewel daar geen formeel onderzoek naar verricht is.

TragerDe grondlegger van de tragering is Milton Trager (1908). Omdat de behandeling naar hem genoemd is, is het beter te spreken van Tragering. Trager zelf introduceerde de term Mentastics. Hierop bestaat copyright. Tragering wordt ook wel omschreven als een ‘heropvoeding in beweging’.

De methode is gebaseerd op het idee dat chronische spanning in spieren, ook bijvoorbeeld bij MS, veranderd kan worden door schudden, en door een nieuw bewustzijn van bewegen. De technieken die bij Tragering gebruikt worden, zijn rollende en trillende bewegingen.

Soms lijkt dit op het opschudden van een kussen en worden de ledematen op een veerkrachtige wijze omhoog geschud, en met de zwaartekracht weer ontspannen. Zo ontstaan ritmische bewegingen die aanvoelen alsof de arm of het been heel licht wordt.

Beoordeling

De waarde van deze techniek volgens Trager zal men in wezen zelf moeten onderzoeken. Trager therapie krijgt een groenoranje stoplicht van IOCOB, omdat de behandeling door een gecertificeerde therapeut in ieder geval veilig is, en omdat verwante bodymind behandelingen wel onderzocht zijn bij chronische pijnen, zoals Feldenkrais. Deze vorm van behandelen laat zich moeilijk formeel onderzoeken. 

Sites

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.