Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Qigong > Tai Chi voor kracht, mobiliteit en stabiliteit

Tai Chi voor kracht, mobiliteit en stabiliteit

In een groep van 31 vrouwen die osteoporose hadden of waar die aandoening dreigde, werd een cursus gegeven van 12 weken Tai Chi, 2 maal in de week een les, en tenminste 1 maal per week zelf oefenen. Er werd gekeken hoe dit programma de balans verbeterde, de kracht, de mobiliteit en de snelheid, allemaal gemeten met functionele testen. Er werden na het programma op alle gebieden significante verbeteringen geconstateerd.

Een jaar na het begin van het programma waren nog steeds positieve effecten te meten, terwijl er slechts enkele vrouwen consequent oefenden.[1] 

De gegevens in deze studie wijzen dus op een positief effect op balans, kracht en flexabiliteit. Dat zijn allemaal belangrijke factoren die het vallen kunnen voorkomen. In andere studies naar de effecten van Tai Chi bij osteoporose is ook aannemelijk gemaakt dat hierdoor de kans op het breken van benen , armen of andere botten verminderde. [2] Ook de botdichtheid wordt door Tai Chi positief beinvloed. [3] [4]

Omdat Tai Chi een langzame bewegingsvorm is, is het bij uitstek gschikt voor ouderen. Zelfs patienten met Parkinson en Alzheimer hebben er baat bij. [5]

Beoordeling 

De effecten van Tai Chi zijn natuurlijk niet in heel grote gerandomiseerde studies bewezen, maar wel in een  behoorlijk aantal kleinere studies. En de eerste studie, die we hier bespraken, laat zien dat er een duidelijk positief leereffect is. Dus een groen stoplicht voor Tai Chi. Het is bovendien veilig en heeft geen bijwerkingen….

Referentie

[1] Murphy L, Singh BB. | Effects of 5-Form, Yang Style Tai Chi on older females who have or are at risk for developing osteoporosis. | Physiother Theory Pract. | 2008 Sep-Oct;24(5):311-20. doi: 10.1080/09593980701884790.

[2] Li F, Harmer P, Fisher KJ, McAuley E, Chaumeton N, Eckstrom E, Wilson NL. | Tai Chi and fall reductions in older adults: a randomized controlled trial. | J Gerontol A Biol Sci Med Sci. | 2005 Feb;60(2):187-94.

[3] Lui PP, Qin L, Chan KM. | Tai Chi Chuan exercises in enhancing bone mineral density in active seniors. | Clin Sports Med. | 2008 Jan;27(1):75-86, viii. doi: 10.1016/j.csm.2007.09.002.

[4] Chan K, Qin L, Lau M, Woo J, Au S, Choy W, Lee K, Lee S. | A randomized, prospective study of the effects of Tai Chi Chun exercise on bone mineral density in postmenopausal women. | Arch Phys Med Rehabil. | 2004 May;85(5):717-22.

[5] Klein PJ. | Tai Chi Chuan in the management of Parkinson's disease and Alzheimer's disease. | Med Sport Sci. | 2008;52:173-81. doi: 10.1159/000134298.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.