Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Psyllium bij diabetes

Psyllium bij diabetes

De zaadvliezen en de zaden van een bepaalde soort weegbree, psyllium, hebben effect op de bloedsuikerspiegel bij diabetespatienten. Blonde Psyllium, in het Nederlands Vlozaad, heeft tevens een positief effect op het cholesterol in het bloed. De zaden hebben vezels in zich die bulk vormen in de darmen. Ook bevatten de zaadvliezen slijm, dat met water een massa vormt. Psyllium staat ook wel bekend als metamucil, een regulier middel tegen obstipatie.

In een dubbelblinde studie werden 49 diabetes type II patienten verdeeld over 2 groepen: 2 maal per dag werd 5,1 gram vlozaad of placebo gegeven, een half uur voor het ontbijt en het avondeten, naast de normale medicatie. Na 8 weken bleek het HbA1c en de nuchtere glucose waarde significant gedaald te zijn. Het HDL-cholesterol was verhoogd, (dit is het goede cholesterol) en de LDL/HDL ratio was duidelijk verlaagd. Het vlozaad bleek ook veilig te zijn.[1]

Deze resultaten bevestigden eerdere studies bij diabetes type II patienten.[2][3] Ook in die studies kwam naar voren dat de totale cholesterol en LDL-cholesterol waarden significant verminderd waren ten opzichte van placebo. Ook had Psyllium een positief effect op de glucose in het bloed.

In een grote dubbelblinde studie met 125 diabetes type II patienten kwam naar voren dat ook de triglycerideconcentratie in het bloed significant afnam naast de nuchtere glucose spiegel, de totale cholesterol en LDL-cholesterol (p < 0.05). Ook hier steeg de HDL-cholesterol spiegel significant (p < 0.01) [4]

Naast het verlagen van de bloedglucose na het eten, bleek Psyllium ook effect te hebben op de insuline.[5] Er was minder insuline in de bloedbaan dan de placebogroep.

Bij diabetes type 1 patienten lijkt psyllium ook effect te hebben op de glucoseconcentratie in het bloed na het eten.[6][7]

Beoordeling

Vele studies laten zien dat psyllium positief effect heeft op de bloedglucose en op de cholesterolwaarden. Er zijn weinig bijwerkingen. Hooguit kunnen patienten allergisch zijn voor psyllium.[8][9] Omdat meerdere studies positief zijn, en de stof veilig lijkt te zijn, beoordeelt IOCOB psyllium met een groen stoplicht.

Referentie

[1] Ziai SA, Larijani B, Akhoondzadeh S, Fakhrzadeh H, Dastpak A, Bandarian F, Rezai A, Badi HN, Emami T. | Psyllium decreased serum glucose and glycosylated hemoglobin significantly in diabetic outpatients. | J Ethnopharmacol. | 2005 Nov 14;102(2):202-7. Epub 2005 Sep 8.

[2] Anderson JW, Allgood LD, Turner J, Oeltgen PR, Daggy BP. | Effects of psyllium on glucose and serum lipid responses in men with type 2 diabetes and hypercholesterolemia. | Am J Clin Nutr. | 1999 Oct;70(4):466-73.

[3] Sierra M, García JJ, Fernández N, Diez MJ, Calle AP. | Therapeutic effects of psyllium in type 2 diabetic patients. | Eur J Clin Nutr. | 2002 Sep;56(9):830-42.

[4] Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F, Lazcano-Burciaga G. | Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago Psyllium in type II diabetes. | J Diabetes Complications. | 1998 Sep-Oct;12(5):273-8.

[5] Pastors JG, Blaisdell PW, Balm TK, Asplin CM, Pohl SL. | Psyllium fiber reduces rise in postprandial glucose and insulin concentrations in patients with non-insulin-dependent diabetes. | Am J Clin Nutr. | 1991 Jun;53(6):1431-5.

[6] Florholmen J, Arvidsson-Lenner R, Jorde R, Burhol PG. | The effect of Metamucil on postprandial blood glucose and plasma gastric inhibitory peptide in insulin-dependent diabetics. | Acta Med Scand. | 1982;212(4):237-9.

[7] Uribe M, Dibildox M, Malpica S, Guillermo E, Villallobos A, Nieto L, Vargas F, Garcia Ramos G. | Beneficial effect of vegetable protein diet supplemented with psyllium plantago in patients with hepatic encephalopathy and diabetes mellitus. | Gastroenterology. | 1985 Apr;88(4):901-7.

[8] Vaswani SK, Hamilton RG, Valentine MD, Adkinson NF Jr. | Psyllium laxative-induced anaphylaxis, asthma, and rhinitis. | Allergy. | 1996 Apr;51(4):266-8.

[9] Freeman GL. | Psyllium hypersensitivity. | Ann Allergy. | 1994 Dec;73(6):490-2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.