Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Migraine en hoofdpijn > Migraine: geen vernauwde bloedvaten noch stress

Migraine: geen vernauwde bloedvaten noch stress

Twee algemene opvattingen bij migraine: de oorzaken zijn vernauwde bloedvaten in de hersenen en stress. Beide zijn hoogstwaarschijnlijk geen oorzaak van migraine, zo bleek uit een recent proefschrift (2008). Dr. Guus Schoonman (1974) promoveerde op 11 september bij de neuroloog prof. dr. Michel Ferrari in Leiden op zijn proefschrift 'Trigger factors and mechanisms in migraine.' De promovendus vond het volgende:

In tegenstelling tot wat dokters en patiënten al bijna honderd jaar lang denken, ontstaat migrainehoofdpijn niet door verwijding van bloedvaten in het hoofd en is stress geen uitlokker van migraineaanvallen.Toekomstige migrainemedicijnen hoeven geen vaatvernauwend effect te hebben en zijn daardoor veiliger.

Dat ontdekte Guus Schoonman, arts en onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), die vrijdag promoveerde. Schoonman mat bij 27 migrainepatiënten de doorsnede van een groot aantal bloedvaten in de hersenen en hersenvliezen vlak vóór, tijdens en na een migraineaanval.

Hij gebruikte hiervoor een nieuwe, zeer gevoelige MRI-techniek. De bloedvaten waren tijdens de hoofdpijnfase niet verwijd. Dit betekent dat, zoals reeds is opgemerkt, nieuwe medicijnen tegen migraine geen vaatvernauwend effect hoeven te hebben, in tegenstelling tot wat altijd verondersteld werd. Dat is groot nieuws voor migrainepatiënten die tevens last hebben van een vernauwing van hart- of andere bloedvaten.

Bestaande migrainemedicijnen vernauwen namelijk wél bloedvaten, waardoor ze gevaarlijk kunnen zijn voor deze patiënten. Voor de ontwikkeling van nieuwe en veiliger antimigrainemiddelen kunnen onderzoekers zich nu dus beperken tot het vervolmaken van de andere, niet op bloedvaten gerichte effecten van bestaande migrainemiddelen. Deze zijn onder andere het onderdrukken van de werking van de vijfde hersenzenuw en diens verbindingen met de hersenen, en het remmen van het vrijkomen van bepaalde boodschapperstoffen (neuropeptiden).

Ook het door vele patiënten en dokters genoemde verband tussen stress en migraine staat op losse schroeven.

Zevenentwintig patiënten werden gedurende enkele weken vervolgd totdat een migraineaanval optrad. Het optreden van stress werd bepaald met behulp van een elektronisch dagboek waarin patiënten enkele malen per dag vragen over eventuele stressvolle gebeurtenissen moesten beantwoorden. Daarnaast werden dagelijks stresshormonen en de bloeddruk gemeten. Er bleek geen verband te zijn met het optreden van de aanval, ook niet bij patiënten die vooraf hadden aangegeven dat stress bij hen migraineaanvallen uitlokt. Wel was de subjectieve beleving van stress in de periode voor de aanval bij deze groep patiënten groter. Er kon echter geen stijging van stresshormonen of bloeddruk worden aangetoond.

Bron: Persbericht LUMC 

Berichten

 1. l. Stauffer schreef:

  Ik had vaak hoofdpijn en elke maand werd het Migraine, ik werd misselijk, kon niet meer funktioneren en kon alleen nog maar uren in bed liggen.
  Iemand raadde me aan magnesium te slikken, met Calcium, zodat de Magnesium beter opgenomen kan worden. Sindsdien heb ik zo’n 75 % minder vaak en minder lang hoofdpijn en migraine nog plm 2 maal per jaar. Ik ben er zeer tevreden mee, en heb al 2 mensen hetzelfde aangeraden, die nu ook minder hoofdpijn hebben! Yes !!

 2. Anneke schreef:

  Graag zou ik een onderzoek zien over de mogelijke oorzaak van een te hoog histamine-gehalte in het bloed en migraine.

  Heb zelf al jaren migraine, maar heb nu sinds een paar weken ontdekt, dat als ik Telfast neem( niet de generiek, die werkt niet bij me), de migraine binnen een half uur weg is.
  Normaal zou ik de hele aanval door moeten maken. Niets helpt dan…Geen domperidon, paracetamol, ibuprofen..Niets…

  In hoeverre kan migraine met allergien te maken hebben?
  ik ben heel benieuwd! En tot die tijd slik ik vrolijk Telfast als ik de bui voel hangen.

  1. Kim Korsuize schreef:

   Je zou eens moeten lezen over histamine intolerantie; ik volg nu een paar maanden een dieet en het werkt!

 3. ester schreef:

  Wat een onzin!!!

  Imigran en dergelijke middelen is het enige wat bij mij werkt. Heb alles wat er zo’n beetje bestaat al geprobeerd, sandomigran. topamax, betablokkers, etc.

  Imigran is het enige wat werkt met VAATVERNAUWEND EFFECT. Dus hoezo het werkt niet. En daar komt bij dat ik vaak in het weekend na een feestje of verjaardag (ik voel het al op komen zetten VOOR het feestje) heb ik gem. 2 tot 3 dagen migraine. Dus hoezo stress heeft geen invloed. Ik ben een stress-kip en het lokt wel degelijk een aanval uit. Maar migraine patienten weten ook vaak wel uit ervaring wat zelf hun uitlokkers zijn en daar hebben wij geen kwakzalver voor nodig die zijn diploma bij een pakje boter heeft gekregen. Doe wat goed voelt en laat je niet verwarren door zulke prutsers.

  Hartelijke groet, Ester

  1. Willy schreef:

   Beste Esther,
   Hij zegt niet dat het niét werkt, maar dat het vaatvernauwende effect ervan gevaarlijk kan zijn, dát is natuurlijk iets wat je niet kunt ontkennen.
   Ik ben óók een stresskip, maar heb altijd al gedacht dat het daar niet aan lag,ik ben blij dat dat nu bevestigd wordt.
   En gooi nu niet meteen met ‘kwakzalvers’, dit zijn onderzoekers die ONS willen helpen met onze vreselijke kwal.
   Ik wil ons allemaal sterkte wensen met onze migraine, we zullen ermee moeten leren leven (of niet) en misschien dat er ooit een medicijn komt dat iedereen helpt.(bij mij werkt een 1000 mg. paracetamol-zetpil als ik er op tijd bij ben (bij de 1e verschijnselen dus)groet, Willy

   1. Sara schreef:

    Als ik zelf geen sumatripan inmeen ben ik Zwaar de klos heb de pillen, injectie en zetpillen voor nood!! En die artsen mogen wel mijn dagboek wellicht komen ze erachter dat vb stress, slecht slapen , slecht eten wel degelijk een oorzaak daarvan is! Vraag mij nu af of het niet handig is om mijn bloedvaten te laten checken heb al migraine sinds mijn 6de ong ben nu 31

  2. christine schreef:

   Helemaal mee eens, heb echt alles alles geprobeerd en alleen naratriptan helpt bij mij.

  3. M Medema schreef:

   Hallo Allemaal

   Ik heb helaas migraine met vooraf flinke aura en halfzijdige uitval van zowel spraak als arm en been. Soms volgt daarna de klassieke hoofdpijn vaak ook niet maar ben dan de hele dag erg zwak. Voor mij is het een feit dat de aanvallen ook verband hebben met de bloedvaten inderdaad verwijding en vernauwing. Mijn boeddruk wordt voor de aanval altijd heeel laag . Ik hoop al veertig jaar dat ze een keer uitvogelen wat migraine nu precies is en waardoor het wordt veroorzaakt maar ik denk dat het gewoon te complext is.
   groetjes Monique

   1. Moniek schreef:

    Ik herken jouw verhaal. Heb idd helaad ook te maken met een aura. Medicijnen als imigran en micrafin helpen niet. En ook paracetamol, Ibuprofen ed werken niet bij mijn aura. Nu preventief aan de Propranolol. Ondanks dat ik best sceptisch ben hoop ik toch dat het helpt.

 4. Anoniem schreef:

  Raar genoeg werkt niks bij mij!
  Allemaal geprobeerd;
  Maxalt, Betablokkers, Imigran, Fromirex, Replax, Natriumvalporaat echt geen aanrader voor een geval als ik!

  Migraines blijven en bij het laatste medicijnen zelfs langer en kreeg er nog wat bij.. normaal is het bij mij eenzijdig rechts of links stekend en nu kreeg ik er een rare band op mijn voorband bij waardoor ik continue (3 dgn) non-stop moest overgeven. Migraine duurde toen ook langer dan wat ik gewend was ( 3 a 4 dgn non-stop) nu was het vanaf maandagavond t/m zaterdag gaande!

 5. Anoniem schreef:

  Raar genoeg werkt niks bij mij!
  Allemaal geprobeerd;
  Maxalt, Betablokkers, Imigran, Fromirex, Replax, Natriumvalporaat echt geen aanrader voor een geval als ik!

 6. Nathalie schreef:

  Propranolol werkt bij mij wel maar heeft nare bijwerkingen en toen ik af ging bouwen kreeg ik milde angstaanvallen die ik daarvoor nooit had!

  Wat voor mij heel goed werkt
  Is kava kava/AWA
  Uit Hawaii
  Wat mij betreft het beste medicijn!!!
  (Te koop via Amazon hier in NL niet verkrijgbaar)
  Geen bijwerkingen!!
  De tinctuur is niet lekker, awa is nml een pepervariant maar het werkt!!!)

 7. Marie schreef:

  Na alles geprobeerde te hebben las ik het boek van de ‘iceman’ Wim Hof: ‘Een koud kunstje’
  Sinds een jaar sta ik iedere ochtend 2 minuten onder een koude douche, bovenop mijn hoofd, migraineaanvallen van 2x per week naar max1x per maand!!
  Kortom EEN KOUD KUNSTJE!!!

  1. Sara schreef:

   Bedankt voor de tip! Is een goeie maar heb ook reuma dus weet niet in hoever dat slim is ivm mijn spieren en gewrichten

 8. Sylvie schreef:

  Ik slik dagelijks preventief propranolol en dat is bloeddrukverlagend. Als er toch een aanval door komt, neem ik sumatriptan: werkt bij mij als ik er tijdig bij ben, dan kan ik zo’n 12u min of meer functioneren. Daarna komt de pijn er weer door – aanvallen duren hier altijd 3 volle dagen!

  1. Curry schreef:

   Dag Sylvie, momenteel gebruik ik de imitrex injecties, waarvan het werkende bestanddeel ook sumatriptan is, als ik na zon injectie niet ga slapen komt de hoofdpijn na enkele uren terug, maar als ik minimaal 1,5 uur slaap dan komen de aanvallen maar af en toe terug, en deze kunnen dan volledig gestopt worden met een tweede injectie.
   Ik begrijp dat veel mensen na het innemen van sumatriptan niet slapen maar voor mij maakt dit een wereld van verschil!

 9. Jolande Spee schreef:

  Ik heb 15 tot 18 aanvallen in de maand. 5 dagen rond mijn menstruatie (die ik al bijna 20 jaar niet meer heb overigens) en de rest door de maand heen. Aanvallen starten altijd ’s nachts. Is het echt warm weer, dan kan het ook overdag gebeuren. Ik leef prima met Rizatriptan. Preventief slik ik Topamax en Candesartan cilexetil in een zeer lage dosering. Of dat heel veel doet, weet ik niet, maar goed, mijn neuroloog is de baas wat mij betreft, ik durf niet meer te experimenteren door ermee te stoppen. Maar Rizatriptan heeft mijn leven leefbaar gemaakt. Een aanval start met pulserende oorsuizingen; verwijde bloedvaten volgens mij. Na de inname van Riza neemt dat suizen binnen anderhalf uur af en is het alsof er een deken van me is afgenomen en kan ik vrijuit leven. Vaak kan ik met een halve Riza toe, heel soms een hele. Zonder dit medicijn, dat ik nu een jaar of 6 gebruik, zou ik niet zoals nu fulltime kunnen werken (ik heb nog nooit voor migraine verzuimd) en een “normaal” gezins- en sociaal leven kunnen hebben. Mijn bloeddruk is laag, mijn hele leven lang al, dat is natuurlijk wel een mazzeltje.

 10. Roos schreef:

  Hallo allemaal,

  Jaren geleden toen ik in de pubertijd zat had ik om de haverklap migraineaanvallen met aura, misselijkheid en uitval.

  Ik heb toen acupunctuur gedaan en na 6 sessies ben ik er jaren vanaf geweest. Misschien een tip voor mensen hier.

  Groetjes Roos

 11. MJM schreef:

  Als het vernauwen van de bloedvaten door simatriptan niet goed, hoe behandel je dan migraine?

 12. Floor schreef:

  Elke keer als ik boekbespreking heb moet ik huilen en heb ik super veel pijn overal! Ik kan dan niks meer zien en horen wat kan ik hier aan doen?! Overmorge weer een boekbespreking!!!! Vorige keer moest ik zelfs kotsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.