Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Hoge Bloeddruk > Menopauze, het hart en wat verder?

Menopauze, het hart en wat verder?

Onderzoekers van een universiteit in de VS schreven een overzicht van de effecten van zogenaamde mind-body benaderingen bij post-menopauzale vrouwen. Na de menopauze neemt de kans op hartinfarcten en suikerziekte toe, evenals een aantal andere aandoeningen. De onderzoekers namen de literatuur door en concludeerden dat Yoga, Qigong en Tai Chi zinvol kunnen zijn:

A growing body of research suggests that traditional mind-body practices such as yoga, tai chi, and qigong may offer safe and cost-effective strategies for reducing insulin resistance syndrome-related risk factors for cardiovascular disease in older populations, including postmenopausal women.

Voorts merkten ze op:

Current evidence suggests that these practices may reduce insulin resistance and related physiological risk factors for cardiovascular disease; improve mood, well-being, and sleep; decrease sympathetic activation; and enhance cardiovagal function. [1]

Dit sluit aan bij eerder onderzoek naar bijvoorbeeld de effecten van Yoga. [2] [3] Ook de symptomen van de overgang reageren positief op Yoga, aldus werd gevonden door Indiaase onderzoekers. [4]

Referentie

[1] Innes KE, Selfe TK, Taylor AG. | Menopause, the metabolic syndrome, and mind-body therapies. | Menopause. | 2008 Sep-Oct;15(5):1005-13. doi: 10.1097/01.gme.0b013e318166904e.

[2] Innes KE, Bourguignon C, Taylor AG. | Risk indices associated with the insulin resistance syndrome, cardiovascular disease, and possible protection with yoga: a systematic review. | J Am Board Fam Pract. | 2005 Nov-Dec;18(6):491-519.

[3] Cohen BE. | Yoga: an evidence-based prescription for menopausal symptoms? | Menopause. | 2008 Sep-Oct;15(5):827-9. doi: 10.1097/gme.0b013e31817e5cf0.

[4] Chattha R, Raghuram N, Venkatram P, Hongasandra NR. | Treating the climacteric symptoms in Indian women with an integrated approach to yoga therapy: a randomized control study. | Menopause. | 2008 Sep-Oct;15(5):862-70. doi: 10.1097/gme.0b013e318167b902.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.