Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Krestin bij kanker

Krestin bij kanker

Krestin is een polysaccharide afkomstig van een paddestoel, en staat ook bekend onder de afkorting PSK. De paddestoel waaruit deze stof komt, heet Coriolus versicolor. 

Dit potentiele antikanker middel wordt in de literatuur onder een veelheid van namen bechreven, zoals Coriolus, Kawaratake, Krestin, Polysaccharide-K, Polysaccharide Krestin, Polysaccharide Peptide, PSKl en Yun Zhi.

De stof uit die paddestoel wordt in Japan al jarenlang ingezet bij de behandeling van uiteenlopende vormen van kanker, zoals borstkanker, slokdarmkanker, maagkanker, longkanker, leverkanker en darmkanker. 

Uit allerlei studies bij diermodellen bleek de anti-tumor werkzaamheid. [1] [2] [3] [4]

Positieve effecten bij mensen zijn gemeten op zogenaamde surrogaat parameters, zoals de activiteit van het afweersysteem. [5] [6]

We citeren iets uit een Nederlandstalig overzichtsartikel:

Preparaten van de Coriolus versicolor behoren tot de best onderbouwde natuurlijke preparaten bij kanker. Diverse studies met cellijnen en bij dieren en mensen, waarvan een aantal fase III-studies, laten een significant antimicrobieel, antiviraal en antitumor effect zien wanneer het naast chemotherapie en/of radiotherapie wordt ingezet. Zo zien we een significante verlenging van de levensduur met 15% bij mensen met darmkanker (stadium Dukes C) wanneer zij gebruik maken van de PSK-fractie van de coriolus versicolor. In andere fase III studies wordt dit bevestigd en we zien ook in een aantal gerandomiseerde studies een vermindering van de sterfte bij oesophaguscarcinomen en maag- en darmcarcinomen, een langere overleving bij primaire leverkanker, bij non-lymfatische leukemie, bij acute leukemie, bij nasopharynxcarcinoom en bij borstkanker. Het gunstige effect bij kanker wordt toegeschreven aan zowel cytotoxische als cytostatische effecten van de PSK-fractie, als wel een stimulatie van de cellulaire afweer. Ook zijn er aanwijzingen voor een anti-metastatisch effect dankzij een remming van de vorming van nieuwe bloedvaten (neo-angiogeneseremmend effect). Aangezien bij veel vormen van kanker een verbetering van het immuunsysteem en remming van neo-angiogenese een mogelijk effect kunnen hebben is deze Coriolus versicolor breed inzetbaar en is dan ook in mijn praktijk het meest voorgeschreven middel bij kanker (in een combinatiepreparaat met maitake en shiitake).

De werkzame bestanddelen worden met heet water geëxtraheerd uit het mycelium van deze paddestoel en bestaat uit twee aan eiwitgebonden polysacchariden; polysaccharide K (PSK, ook wel Krestin genoemd) en Polysaccharide-Peptide (PSP). Het vruchtgedeelte van de paddestoel is vrij houtachtig en vezelrijk en wordt niet gegeten, maar wel gebruikt voor tincturen en thee. De gebruikelijke dosering van het myceliumextract en van het extract van de jonge bovengrondse delen is drie gram per dag, voor tenminste de eerste twee weken en dan eventueel verminderen naar anderhalf gram als onderhoud. Het kan als thee worden ingenomen of in capsules. In de literatuur worden nauwelijks bijwerkingen gemeld, behalve wat maag- of darmklachten. Verder is er een melding van verkleuring van de vingernagels.

(uit: het voorjaarsnummer van 2003 (16e jaargang, nr.1-2003, pag. 4-8) van het Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie, Polysacchariderijke planten en paddestoelen bij kanker door Drs. J.K. Bolhuis, arts.

Beoordeling

Grote goed opgezette studies ontbreken, maar in Japan schijnt veel gewerkt te worden met dit middel. Er zijn positieve effecten in diermodellen en bij enkele studies bij mensen gemeld, maar het is nog onduidelijk wat een en ander klinisch betekent. Vandaar een oranje stoplicht. 

Bronnen

Torisu M, Hayashi Y, Ishimitsu T et al. Significant prolongation of disease-free period gained by oral polysaccharide K (PSK) administration after curative surgical operation of colorectal cancer. Cancer Immunol Immunother 1990;31(5):261-8. 

Nakazato H, Koike A, Ichihashi H et al. An effect of adjuvant immunochemotherapy using krestin and 5-FU on gastric cancer patients with radical surgery (first report)–a randomized controlled trial by the cooperative study group. Study Group of Immuno-chemotherapy with PSK for Gastric Cancer. Gan To Kagaku Ryoho 1989 Aug;16(8 Pt 1):2563-76. 

Nio Y, Tsubono M, Tseng CC et al. Immunomodulation by orally administered protein-bound polysaccharide PSK in patients with gastrointestinal cancer. Biotherapy 1992;4(2):117-28.  

Referentie

[1] Harhaji Lj, Mijatovi? S, Maksimovi?-Ivani? D, Stojanovi? I, Momcilovi? M, Maksimovi? V, Tufegdzi? S, Marjanovi? Z, Mostarica-Stojkovi? M, Vucini? Z, Stosi?-Grujici? S. | Anti-tumor effect of Coriolus versicolor methanol extract against mouse B16 melanoma cells: in vitro and in vivo study. | Food Chem Toxicol. | 2008 May;46(5):1825-33. doi: 10.1016/j.fct.2008.01.027. Epub 2008 Jan 26.

[2] Jiménez-Medina E, Berruguilla E, Romero I, Algarra I, Collado A, Garrido F, Garcia-Lora A. | The immunomodulator PSK induces in vitro cytotoxic activity in tumour cell lines via arrest of cell cycle and induction of apoptosis. | BMC Cancer. | 2008 Mar 24;8:78. doi: 10.1186/1471-2407-8-78.

[3] Wan JM, Sit WH, Louie JC. | Polysaccharopeptide enhances the anticancer activity of doxorubicin and etoposide on human breast cancer cells ZR-75-30. | Int J Oncol. | 2008 Mar;32(3):689-99.

[4] Toth B, Coles M, Lynch J. | Effects of VPS extract of Coriolus versicolor on cancer of the large intestine using a serial sacrifice technique. | In Vivo. | 2006 May-Jun;20(3):341-6.

[5] Wong CK, Bao YX, Wong EL, Leung PC, Fung KP, Lam CW. | Immunomodulatory activities of Yunzhi and Danshen in post-treatment breast cancer patients. | Am J Chin Med. | 2005;33(3):381-95.

[6] Tsang KW, Lam CL, Yan C, Mak JC, Ooi GC, Ho JC, Lam B, Man R, Sham JS, Lam WK. | Coriolus versicolor polysaccharide peptide slows progression of advanced non-small cell lung cancer. | Respir Med. | 2003 Jun;97(6):618-24.

Berichten

  1. Simoncini fan schreef:

    Ja, de wijzen komen uit het oosten!!! Oosterse geneeswijzen zijn al duizenden jaren oud!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.