Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Overige > Kinesiologie werkt niet in de tandheelkunde

Kinesiologie werkt niet in de tandheelkunde

Toegepaste kinesiologie wordt wel in praktijk gebracht om uit te zoeken of een patient een intolerantie heeft tegen bepaalde vulmaterialen voor kiezen en tanden. De spiertest zou dan helpen om een zogenaamde allergie of overgevoeligheid op te sporen. Een studie van de afdeling tandheelkunde van de universiteit van Heidelberg liet zien dat kinesiologie geen waarde heeft binnen dit vakgebied.

In een studie bleek de kinesiologie geen onderscheidend effect te hebben. [1]

De opbouw van de studie was als volgt:

Applied Kinesiology (AK) is a scientifically unproven method used in complementary medicine to recognize the (in)tolerance of dental materials. Test-retest reliability of AK was examined. The working hypothesis was the assumption that the reliability of AK would not exceed random chance. Two dentists qualified in AK examined 112 volunteers to determine individual (in)tolerance toward two dental composite materials.

After the first examination, 31 subjects were excluded from further testing. At the end of the open test phase, 34 of 81 participants had been classified as "tolerant", and seven as "intolerant" to both materials. The remaining 40 individuals showed a combination of either tolerant (to material I)/intolerant (to material II), or the reverse (n = 20 each).

Retrieval rate was tested under blind conditions. In 14 cases, the results of the open and blinded tests matched, whereas in 26 cases they did not (95% confidence interval, 21%-52%; p = 0.98).

This outcome confirmed our working hypothesis. 

Het resultaat bevestigde dus de werkhypothese  dat kinesiologie niet werkt… 

Referentie

[1] Staehle HJ, Koch MJ, Pioch T. | Double-blind study on materials testing with applied kinesiology. | J Dent Res. | 2005 Nov;84(11):1066-9.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.