Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Hoge Bloeddruk > IJzer bij hoesten door ACE-remmers

IJzer bij hoesten door ACE-remmers

Een vervelende bijwerking van een bepaalde soort bloeddrukverlagers, ACE-remmers, zoals Captopril, Enalapril en Lisonopril, is een droge kriebelhoest. In een kleine dubbelblinde studie kwam naar voren dat het hoesten verminderde door het innemen van een ijzerverbinding. Een bijwerking behandelen met een ander middel..

19 patienten met als bijwerking een droge hoest bij het gebruik van een ACE-remmer werden verdeeld in 2 groepen: 256 mg ijzersulfaat per dag of placebo. Na 2 weken werd geevalueerd of het hoesten was afgenomen. Het bleek dat het hoesten significant verminderde.[1][2]

Meer studies moeten echter gedaan worden, om deze resultaten te bevestigen aangezien in deze studie een klein aantal patienten zijn gebruikt. Ook de bijwerkingen van het langer gebruik van dit soort ijzerverbindingen is vermoedelijk niet zonder risico. Langdurig gebruik zou kunnen leiden tot ijzerstapeling.

Voorts is het zeer de vraag of een bijwerking van een geneesmiddel behandeld moet worden met een ander middel. Er zijn immers bloeddrukverlagende middelen genoeg! Vandaar vooralsnog, en ook daarom, een oranje stoplicht.

Het chronisch gebruik van ijzersulfaat wordt afgeraden. In bijzondere gevallen zou je het 2 weken kunnen proberen, maar als de hoest na het stoppen met het ijzerpreparaat terugkomt is het zinvoller om over te stappen op een ander middel. Overleg altijd met de arts en neem ijzersulfaat nooit op eigen initiatief.

Referentie

[1] Lee SC, Park SW, Kim DK, Lee SH, Hong KP. | Iron supplementation inhibits cough associated with ACE inhibitors. | Hypertension. | 2001 Aug;38(2):166-70.

[2] Basile JN. | ACE inhibitor-associated cough lessened with iron supplementation. | J Clin Hypertens (Greenwich). | 2002 Jan-Feb;4(1):49-50.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.