Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Hypnotherapie voor operatie borstkanker

Hypnotherapie voor operatie borstkanker

Hypnotherapie wordt opgevat als niet regulier. Maar inmiddels is wel duidelijk bewezen dat hypnotherapie meetbare effecten heeft. In een grote studie met 200 patienten, die allen geopereerd werden i.v.m. borstkanker bleek een korte sessie hypnose voor de operatie significant positieve effecten te hebben. 

[1] De patienten werden gerandomiseerd tussen 2 behandelarmen; er werd naar ze geluisterd door een leek, of ze kregen een 15 minuten lange hypnotherapie sessie voor de operatie.

De hypnotherapie leverde ook duidelijk kostenbesparing op, en wel $772.71 per patient, doordat er minder postoperatieve symptomen en klachten waren en er minder pijn, minder pijnstillende middelen en narcose middelen nodig waren. De studie werd uitgevoerd aan een van de leidende klinieken in de USA, de afdeling oncologie van de Mount Sinai School of Medicine. De resultaten waren niet alleen statistisch significant. Ook klinisch en management-technisch qua kostenreductie, waren de uitkomsten relevant. [2]

Hypnotherapie voor een operatie bleek al eerder zinvol te zijn. Met deze grote en goed opgezette studie is nu voor iedereen aanschouwelijk gemaakt dat hypnotherapie een volwaardige medische behandeling is, die de patient ook helpt in de  fase na een operatie.

Referentie

[1] Montgomery GH, Bovbjerg DH, Schnur JB, David D, Goldfarb A, Weltz CR, Schechter C, Graff-Zivin J, Tatrow K, Price DD, Silverstein JH. | A randomized clinical trial of a brief hypnosis intervention to control side effects in breast surgery patients. | J Natl Cancer Inst. | 2007 Sep 5;99(17):1304-12. Epub 2007 Aug 28.

[2] Montgomery GH, Weltz CR, Seltz M, Bovbjerg DH. | Brief presurgery hypnosis reduces distress and pain in excisional breast biopsy patients. | Int J Clin Exp Hypn. | 2002 Jan;50(1):17-32.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.