Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Diabetes > Groene Thee voor DM

Groene Thee voor DM

Groene thee is gezond, maar wel thee van een goede kwaliteit. De beste kwaliteit is vrijwel altijd duur, dus dat is duidelijk. Over groene thee is veel geschreven. Allerlei goede effecten zijn ervan bekend geworden, zoals verlaging van cholesterol en andere bloedvetten en de bloeddruk. In Augustus 2008 beschreven Japanse onderzoekers dat groene thee extract ook bij suikerziekte zinvol kan zijn.

In een groep van 60 vrijwilligers met een hoog nuchter bloedsuiker werd het effect van groene thee extract getest. Een van de duidelijkste indicatoren voor suikerziekte, het HbA1c liet zien dat het innemen van de groene thee een positief effect had op de suiker. [1] Het HbA1C gehalte in het bloed werd lager wat een gewenst effect is in de controle van te hoog bloedsuiker.

Dierstudies wezen ook al in deze richting. [2]. Het opvallende aan deze studie is dat er meer parameters bekeken zijn. Zo is er een groene thee extract gegeven wat de werkzame stof epigallocatechin gallate (EGCG) bevat zonder caffeine. De dieren die de hoogste hoeveelheid EGCG in hun dieet hadden, vielen na 7 weken ongeveer 12% af, wat vetmassa was. Verder daalde de bloed cholesterol en triglyceriden waardes significant ten opzichte van de controles. Verder bleek dat er minder vetopslag in de lever plaats vond. Vetopslag in de lever, wat bij obesitas en type 2 diabetes een probleem is, leidt tot verhoging van zowel bloed suiker als ook cholesterol en triglyceriden. Dus groene thee zou een beschermende rol kunnen hebben in het gezond houden van de lever. Verder bleek er ook een verlaging van vetopslag in het hart. Dus samen met de verlaging van bloed cholesterol zou groene thee dus een gunstig effect kunnen hebben op hart- en vaatziekten.

Maar gebruik nooit instant thee, daar zit te veel fluoride in! [3] En dat is slecht voor de botten en kan ook andere negatieve effecten hebben.

Groene thee van een goede kwaliteit kan zinvol zijn voor patienten met suikerziekte, vandaar een oranje-groen stoplicht. 

Referentie

[1] Fukino Y, Ikeda A, Maruyama K, Aoki N, Okubo T, Iso H. | Randomized controlled trial for an effect of green tea-extract powder supplementation on glucose abnormalities. | Eur J Clin Nutr. | 2008 Aug;62(8):953-60. Epub 2007 Jun 6.

[2] Li RW, Douglas TD, Maiyoh GK, Adeli K, Theriault AG. | Green tea leaf extract improves lipid and glucose homeostasis in a fructose-fed insulin-resistant hamster model. | J Ethnopharmacol. | 2006 Mar 8;104(1-2):24-31. Epub 2005 Oct 3.

[3] Whyte MP, Totty WG, Lim VT, Whitford GM. | Skeletal fluorosis from instant tea. | J Bone Miner Res. | 2008 May;23(5):759-69. doi: 10.1359/jbmr.080101.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.