Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Glucanen bij kanker

Glucanen bij kanker

Beta-glucanen zijn stoffen die mogelijk een bijdrage kunnen leveren bij de behandeling van kanker. Er zijn enkele glucanen afkomstig van paddestoelen, zoals de glucanen lentinan en schizophyllan die per injectie toegediend kunnen worden en het lijkt dat die stoffen de overlevingstijd positief beinvloeden. Lentinus edodes, oftewel de Shitake paddestoel, is een bekende bron van deze anti-kanker stoffen.

Lentinan 1 tot 2 mg een of twee maal per week, gedurende een jaar had meetbare effecten bij patienten met voortgeschreden kanker, Schizophyllan in een dosis van 20 tot 40 mg hielp ook bij de overlevingstijd. [1]

Uit recent onderzoek bleek lentinan een ondersteunende werking te hebben bij leverkanker. [2]

Er zijn diverse boeiende paddestoelen die glucanen produceren, zoals ook de Maitake paddestoel. [3]

Lentinan bleek ook bij AIDS patienten een therapeutisch effect te hebben. [4]

Beoordeling

Het definitieve bewijs is nog afwezig, de studies zijn relatief klein en veelal van Japanse bodem, vandaar een oranje stoplicht. 

Referentie

[1] Okamura K, Suzuki M, Chihara T, Fujiwara A, Fukuda T, Goto S, Ichinohe K, Jimi S, Kasamatsu T, Kawai N, et al. | Clinical evaluation of schizophyllan combined with irradiation in patients with cervical cancer. A randomized controlled study. | Cancer. | 1986 Aug 15;58(4):865-72.

[2] Yang P, Liang M, Zhang Y, Shen B. | Clinical application of a combination therapy of lentinan, multi-electrode RFA and TACE in HCC. | Adv Ther. | 2008 Aug;25(8):787-94. doi: 10.1007/s12325-008-0079-x.

[3] Kidd PM. | The use of mushroom glucans and proteoglycans in cancer treatment. | Altern Med Rev. | 2000 Feb;5(1):4-27.

[4] Gordon M, Bihari B, Goosby E, Gorter R, Greco M, Guralnik M, Mimura T, Rudinicki V, Wong R, Kaneko Y. | A placebo-controlled trial of the immune modulator, lentinan, in HIV-positive patients: a phase I/II trial. | J Med. | 1998;29(5-6):305-30.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.