Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Denken en Doen in de hersenen

Denken en Doen in de hersenen

Wij zijn wie we denken dat we zijn. Dat is een oude filosofische uitspraak. Als je dat hoort denk je, nou ja die filosofen. Maar er komt steeds meer bewijs dat visualisatieoefeningen daadwerkelijk delen van de hersenen stimuleren, bijna net zoals in werkelijkheid gebeurt. Op 25 september 2008 publiceerden Franse onderzoekers resultaten van een bijzonder onderzoek. Ze maakten gebruik van een bijzondere techniek om direct naar het functioneren van de hersenen te kijken (fMRI). Zo toonden ze aan dat denken aan beweging en denken aan het zien van bepaalde beelden verschillende delen in de hersenen stimuleren. Delen die overeenstemmen met de delen van de hersenen die daadwerkelijk bewegen en zien coordineren!

Bij het denken aan bewegingen worden namelijk delen van de hersenen geactiveerd die in de werkelijkheid ook bewegingen sturen, en bij het voorstellen van beelden, worden de visuele delen van de hersenen gestimuleerd.

Dit is tevens een ondersteuning voor de visualisatie technieken in de psychologie, meditatie en de sportgeneeskunde, alsmede voor de atletiek! [1] Via de haptonomie was men er al achter gekomen dat het je voorstellen van het winnen van een wedstrijd, de resultaten van die wedstrijd positief beinvloeden. Nu weten we waarom. ‘Train your Brain"!

Referentie

[1] Guillot A, Collet C, Nguyen VA, Malouin F, Richards C, Doyon J. | Brain activity during visual versus kinesthetic imagery: an fMRI study. | Hum Brain Mapp. | 2009 Jul;30(7):2157-72. doi: 10.1002/hbm.20658.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.