Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > BTW op Niet-Regulier: brede onvrede

BTW op Niet-Regulier: brede onvrede

In het NRC van 25 September het volgende artikel. En erbij een weblog. Veel patienten laten inmiddels van zich horen, en gelukkig ook al een Tweede Kamerlid, die zich op het weblog buitengewoon duidelijk uit. Waarvoor hulde! Maar nu eerst het persbericht van de NRC:

De Tweede Kamer waarschuwt staatssecretaris Jan Kees de Jager. Op twee punten moet hij snel zijn plannen herzien: de belasting op verpakkingen en op alternatieve behandelaars. Op dit blog over de verpakkingenbelasting en dit blog over de alternatieve btw is een felle discussie ontstaan. Als de staatssecretaris niet wil toegeven, komt het tot een confrontatie met de Kamer in een spoeddebat.

Wat de btw-heffing over de diensten van alternatieve artsen betreft, hebben GroenLinks (Jolande Sap) en de VVD (Johan Remkes) het voortouw. Zij willen de behandeling van het belastingplan 2009 niet afwachten maar wensen meteen een debat met de staatssecretaris. PvdA-woordvoerder Paul Tang, wist de gemoederen vanmorgen nog te sussen. Hij wil De Jager eerst nog de kans geven zijn redenen voor de btw-verzwaring uiteen te zetten voordat het tot een debat komt. Die kans krijgt de staatssecretaris nu, maar wel onder de dreiging van het debat.

Zie: http://weblogs3.nrc.nl/geld/2008/09/25/kamer-lost-schot-voor-de-boeg/

Kamerlid licht toe 

Op de weblog vonden we de volgende toelichting van Jolanda Sap (GroenLinks):

Jolande Sap zegt: vrijdag 26 september 2008, 17:50 uur

Het kabinet is met Prinsjesdag opnieuw gekomen met het plan om BTW te gaan heffen over alternatieve medische diensten. Een plan dat veel maatschappelijke ophef veroorzaakt. Mijn mailbox loopt over van de post van artsen en patiënten die deze kabinetsmaatregel onacceptabel vinden. Terecht! Mijn voorganger Kees Vendrik heeft bij het Belastingplan van vorig jaar, toen het kabinet voor het eerst met dit plan kwam, de BTW-heffing op deze belangrijke zorg met succes weten te voorkomen.

Kamerbreed is zijn motie aangenomen, die het kabinet vraagt om voorjaar 2008 met een herzien voorstel te komen. Uitdrukkelijk hebben we het kabinet gevraagd om dit in overleg met de sector te doen. Dat is allemaal niet gebeurd. In de laatste drukke week voor het zomerreces kwam het kabinet met een uitstelbriefje: Kamer wacht maar tot Prinsjesdag.

En tot onze verbijstering ligt nu opnieuw hetzelfde voorstel op tafel dat leidt tot veel duurdere zorg en tot een bijna onmogelijke opdracht aan complementaire artsen om een gescheiden boekhouding bij te houden.Wij willen nu snel een brief van het kabinet met uitleg over deze gang van zaken.

En we willen hierover een debat met de minister van Volksgezondheid en de staatssecretaris van Financiën. Dit is niet iets wat je eventjes tussendoor regelt bij het Belastingplan.

Bij deze wil ik een oproep doen aan mijn collega’s in de Tweede Kamer: laten we opnieuw gezamenlijk optrekken om dit kabinetsplan snel van tafel te halen. Laten we onze rug recht houden!

Jolande SapTweede Kamerlid GroenLinks 

Berichten

  1. michael schreef:

    Onder de vorige VVD-minister van VWS Hans Hogervorst is het aanzien van de complementaire geneeskunde zeer ingrijpend beschadigd.

    Homeopathica, antroposofica en medicinale kruiden zijn onder zijn beleid uit het vergoedingenstelsel verwijderd, homeopathica mogen niet meer vermelden voor welke aandoeningen zij geindiceerd zijn (aanduiding geneesmiddel ‘zonder specifieke indicatie’) , de minister was kind aan huis op de jaarvergadering van de Vereniging tegen de kwakzalverij (zijn uitspraak: homeopathie is ‘waterhandel’ is aan Renckens ontleend) en trad aldaar op als gevierd spreker, Hogervorst dekte Herre Kingma in de Tweede Kamer toen deze het rapport van de IGZ "een voorbeeldcasus S.M’ voluit publiceerde en daarmee het medische beroepsgeheim te grabbel gooide enz. Kortom: de VVD die altijd tegen betutteling ageert, heeft in dat kabinet de vrije keuze voor complermentair in feite goeddeels uitgehold. Goed dat het VVD-lid Remkes het nu voor de alternatieven opneemt, zo wordt misschien toch nog gedeeltelijk hersteld wat Hogervorst c.s. kapot hebben gemaakt.

  2. TCDanvantari schreef:

    De artsen die nu dreigen te worden getroffen hebben groot gelijk om tegen dit voorstel opnieuw te hoop te lopen. MAAR! de andere collega gezondheidwerkers betalen al vanaf het begin van de invoering van de BTW wel deze belasting. Als Kappers en fietsenmakers hiervan worden vrijgesteld waarom niet hele natuurgeneeskundig circuit!?

    Jacques Teunissen Ayurvedisch Practitioner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.