Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Hoge Bloeddruk > Alternatieven tegen hoge bloeddruk

Alternatieven tegen hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is veelal van onbekende oorzaak, maar bij goed navragen speelt stress wel vaak een grote rol. Te veel druk op jezelf uitoefenen, te veel moeten en te snel. Wie kent het niet. Dan kom je in een chronische staat van actie, en dat vindt het lijf niet prettig. Er komen allerlei signalen, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn, slapeloosheid, en dus ook hoge bloeddruk. Vandaar dat meditatie en mindfulness goede ingangen zijn om de wortel van dit kwaad te bestrijden. Ook Qigong heeft een positief effect op de hoge bloeddruk.

Er is verder een hele lijst van mogelijkheden, waarvoor bewijs te vinden is:

DASH dieet: Dietary Approaches to Stop Hypertension. Een dieet met weinig zout (niet de essentie) en veel groenten, weinig vet en weinig snoep. [1]

Linoleenzuur, een onverzadigd vetzuur. [2] En een heel aantal andere stoffen, die alle een klein beetje effect hebben op de bloeddruk: psyllium, pure chocolade, visolie, knoflook, olijfolie, co-enzyme Q10.

 

Referentie

[1] Sacks FM, Svetkey LP, Vollmer WM, Appel LJ, Bray GA, Harsha D, Obarzanek E, Conlin PR, Miller ER 3rd, Simons-Morton DG, Karanja N, Lin PH; DASH-Sodium Collaborative Research Group. | Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. DASH-Sodium Collaborative Research Group. | N Engl J Med. | 2001 Jan 4;344(1):3-10.

[2] Djoussé L, Arnett DK, Pankow JS, Hopkins PN, Province MA, Ellison RC. | Dietary linolenic acid is associated with a lower prevalence of hypertension in the NHLBI Family Heart Study. | Hypertension. | 2005 Mar;45(3):368-73. Epub 2005 Jan 17.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.