Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Energetisch > Zonstaren, sungazing

Zonstaren, sungazing

zon.gifDe laatste maanden kan je steeds meer vinden over zonstaren, ook in de Koortdanser van juli/augustus 2008 een groot artikel over Zonstaren, met als ondertitel: Niets eten en alleen zonlicht als voedsel. Het idee is oeroud en te vinden in o.a. Yoga teksten. Net na de zonsopgang of voor de zonsondergang naar de zon staren, en elke dag iets langer. Het idee is, dat de pijnappelklier door het zonlicht gestimuleerd zou worden om uit de zonenergie energie te maken die we in ons lichaam kunnen gebruiken. Er zijn enorm veel websites over sungazing te vinden. Ook zou je door sungazing vanzelf de verlichting in schieten. In het artikel in de Koortdanser staat verder dat de grootste propagonist van zonnestaren, de Indier Hira Ratan Marek ook aanbeveelt om te zonnebaden. Maar dan zonder zonnecremes, want die zouden juist huidkanker veroorzaken.

Dat soort opmerkingen is problematisch, omdat nergens aangegeven wordt waar hij die wijsheid vandaan haalt. Tot nu toe is het veel waarschijnlijker dat huidkanker toeneemt als je geen zonnecreme gebruikt. Voorts is het ook waarschijnlijk dat zonnestaren netvlies beschadigingen geeft.

Met het aanbevelen van een zo controversièle techniek als zonnestaren, moet je toch op zijn minst de gevaren noemen, en de discussie aangaan, waarom je denkt dat die gevaren niet bestaan en dat zonnestaren alleen maar voordelen oplevert. Binnen drie maanden zonnestaren zouden bijvoorbeeld alle psychische klachten volkomen verdwenen zijn, aldus het artikel.

Ook fervente zonnestaarders erkennen blijkbaar dit probleem, want op een website over zonnestaren stond het volgende:

According to many experts within the field of Western medicine, sungazing may be harmful to the eyes, possibly even resulting in long-term serious damage. I personally agree with this assessment to at least some extent.

This site does NOT recommend sungazing as a practice, and rather, offers some relevant information for those who choose, on their own, to sungaze, or who are interested in the phenomenon.

If you feel that you must sungaze, then my suggestion is you do not consider sungazing for even one second without consulting with a qualified and licensed health professional, as well as using your common sense!

And, if you must sungaze, I recommend that you may wish to read my suggested guidelines listed on this page under the section entitled Sungazing Methods Most Commonly Used. And, I must note that there are even some people (albeit a minority) who have sungazed for brief times only during the so-called safe time windows and who have still reported that they developed some degree of significant eye damage. 

Onwaarschijnlijk

Als het mogelijk zou zijn om genoeg energie via de ogen van de zon binnen te krijgen, dan waren er op aarde al zeker vele dieren ontstaan, die daar gebruik van zouden maken. Want in de struggle for survive is elk voordeel meteen iets wat door de natuur uitgebuit wordt! Of de grote Architect had ten minste een diersoort geschapen die via de ogen energie op zou nemen, en dus nooit zou hoeven te zoeken naar voedsel.

De natuur is zo enorm vindingrijk, dit idee was dan al miljoenen jaren geleden gerealiseerd. Dat is niet zo. Dus is het hoogst onwaarschijnlijk! 

Beoordeling

Hoe graag we ook alle psychische aandoeningen willen laten verdwijnen, willen leven zonder voedsel tot ons te nemen, en verlicht willen worden, deze methode is zeer controversieel. Totdat op een eenduidige wijze aangetoond wordt dat de claims kloppen en er geen gevaar is voor de gezondheid moet IOCOB deze methode een rood stoplicht geven.

Voorts is het vanuit onze biologische kennis van de pijnappelklier uiterst onwaarschijnlijk dat zonnestaren leidt tot het produceren van energie in et lijf dat voedsel kan vervangen. Dat zou dan namelijk ca 2000 kcal per dag moeten opleveren. De miniscule extra aanmaak van het hormoon van de pijnappelklier, melatonine, zal mogelijk een effect hebben op stemmingsstoornissen. Vandaar dat lichttherapie binnen de psychiatrie geaccepteerd is. Maar via staren in de zon niet meer hoeven te eten, en alle psychische stoornissen kunnen laten verdwijnen, zonder schade aan ons lichaam te veroorzaken is vooralsnog onwaarschijnlijk.

Aangezien onze ogen kostbaar zijn, meent IOCOB ook dat sungazing niet aanbevolen moet worden. Het argument dat sungazing tegengewerkt wordt, omdat je niet aan de methode kan verdienen, past in onze ogen binnen de bekende conspiracy theorie, die kenmerkend is gebleken voor niet werkzame therapie vormen. 

 

Berichten

 1. peterdemey schreef:

  zegt u nu dat die Indiër liegt? Welke baat zou hij daar bij hebben? En alle mensen die ik gesproken heb die bijzonder goede resultaten hebben geoogst door deze eenvoudige methode lullen dus ook uit hun nek?

 2. daphne schreef:

  Een vriendin van mij zonstaart al een tijdje en ze had een bril nodig voordat ze aan deze methode begon. Nu heeft het daardoor geen bril meer nodig. Haar gezichtvermogen is aanzienlijk toegenomen door het zonnestaren.

 3. daphne schreef:

  1486

  daphne – Zonstaren, sungazing
  Registered | 04-06-2009 18:34:28

  Een vriendin van mij zonstaart al een tijdje en ze had een bril nodig voordat ze aan deze methode begon. Nu heeft het daardoor geen bril meer nodig. Haar gezichtvermogen is aanzienlijk toegenomen door het zonnestaren.

  Wijzig | Verwijder
  0 0

  ]]>

  ]]>1

 4. Wim Roskam schreef:

  Sungazing is in feite lichtvoeding, waar zich wereldwijd duizenden mensen mee bezighouden, waar vele van hen (volgens de berichten) werkelijk van leven.
  Als je je in de literatuur hierover gaat verdiepen, dan leer je dat het niet de vaste materie is die ons voedt, maar de lichtenergie die in die materie is opgeslagen. Dat is een onwennige gedachte, maar eigenlijk heel logisch. We zijn tenslotte lichtwezens, hetgeen inmiddels onderbouwd begint te worden door het onderzoek naar de relatie tussen fotonen en DNA.
  Juist het verteren van de materiële voeding kost veel energie.
  Ik heb het enkele jaren geleden zelf toegepast. Niet zonnestaren overigens, maar lichtvoeding. Het is me weliswaar niet voor 100% gelukt. Ook omdat het een enorme sociale impact heeft als je niet eet. En ik ben in de maanden erna langzaam weer teruggegaan naar het normaal eten, maar ik heb wel degelijk de ervaring opgedaan wat lichtvoeding met je doen kan.
  Na de trainingsperiode at ik wekenlang ongeveer 6 of 7 sneetjes stokbrood per dag en dronk 1 a 2 liter verdund vruchtensap. In 3 of 4 weken tijd verloor ik nog ongeveer 1 kg gram extra aan gewicht (in de trainingsperiode van 3 weken was dat ongeveer 5 kilo, zoals vooraf verwacht was. Afgezien daarvan had ik nog ongeveer 3 uur slaap per nacht nodig en stond ’s morgens om 4 uur op met een energie zoals ik nog nooit gekend heb. Lichamelijke klachten in die periode (loopneus allergie waar ik elke week last van had) was tijdelijk verdwenen. En ik heb nog een bijzondere paranormale ervaring meegemaakt die m’n leven totaal heeft veranderd, zodanig dat ik er een boek over geschreven heb.
  Ik ben nu pas, omdat de lichtvoeding destijds zoveel indruk op me gemaakt heeft, begonnen met sungazing. Eigen ervaring is de beste leerschool en ik ben benieuwd. De tijd zal het leren.

  Waar deze site terecht op wijst: het is niet zonder gevaar!

 5. Barbara schreef:

  Ik ben bij een conferencie geweest van Hira Ratan Marek en de informatie die jullie hierboven geven in incorrect en niet volledig. Er word teneerste vaak bij alternatieve geneeswijze vermeld dat het onder eigen verantwoording ligt – dit alleen al om ingedekt te worden- want er zijn altijd wel mensen die er graag de schuld willen leggen bij alles wat alternatief is- en de alternatieve wereld is het minst beshermt. er word goed uitgelegt in welke uren men zonder gevaar naar de zon kan kijken en ook word er uitgelegt welke soort oogproblemen niet het zonnestaren aanbevelen word. Over het zonnebaden zelf word ook vermeld in welke uren je veilig kunt zonnen – want de zonnecreme filtert alle uv stralen waaronder ook de goede – vandaar dat hij aanraad zonder zonnecreme en in de veilige uren te zonnen en hier gaat het niet over fanatiek bruinbakken- gewoon de het lichaam even te laten profiteren van de goede dingen die de zon geeft en daardoor problemen voorkomen kunnen worden- Daarom vind ik dat het artikel hierboven tekort schiet in zijn juiste en complete correcte informatie. Als jullie zo bang zijn dat er een vinger naar jullie gewezen word als iemand de regels naar zijn laars lapt – vertaal dan goed wat er echt vertelt word met de gevolgen van dien als er niet binnen de juiste uren naar de zon word gekeken.

 6. pinokio schreef:

  Arme jongens/meisjes, probeer eens na te denken en wordt nuchter! Heb je last van autisme of pdd/nos? Zoek hulp bij nuchtere Christenen, bij God!
  In de zon kijken is gewoon schadelijk en levert niets op!!!
  Laat je niets wijsmaken!!!!

  1. Reino schreef:

   het christelijk geloof heeft me nergens gebracht.denk nuchter, zonder zon is leven op aarde onmogelijk.

 7. hans de zwart schreef:

  Meest onwaarschijnlijke dingen worden nog iedere dag ontdekt. Dat ‘iets’, naar het schijnt er niet is, wil niet zeggen dat het in werkelijkheid niet bestaat of mogelijk is.

  Gebruiken van common sense is verstandig, is aan te raden. Maar vergeet niet dat buiten common sense meer te ontdekken valt dan er nu door de laatste eeuwen heen is bloot gelegd. Common sense is ook een begrenzing..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.