Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Hartproblemen > Noten en Pinda’s voor het hart

Noten en Pinda’s voor het hart

Er komt steeds meer bewijs dat het regelmatig eten van noten en pinda's goed is voor ons hart. Onderzoekers uit de VS, van 'the Pennsylvania State University' schreven een samenvatting van al het onderzoek dat op het gebied van noten en pinda's verricht is. Hun conclusie in het september nummer (2008) van het tijdschrift Journal of Nutrition was: Het eten van noten en pinda's bevatten vele soorten voedingsstoffen die beschermend werken op het hart. Wanneer ze regelmatig toegevoegd worden in een gezond dieet, zou het risico op hart en vaatziekten duidelijk gereduceerd kunnen worden.

Orginele tekst: Nuts and peanuts are food sources that are a composite of numerous cardioprotective nutrients and if routinely incorporated in a healthy diet, population risk of CHD would therefore be expected to decrease markedly.  

Ze lieten in die studie zien dat het eten van noten en pinda’s een consistente positieve bijdrage levert aan de overlevingskansen bij patienten met hartproblemen. Mensen die veel noten en pinda’s eten hebben 35% minder kans op een hartaanval dan mensen die weinig noten en pinda’s eten:

Epidemiologic and clinical trial evidence has demonstrated consistent benefits of nut and peanut consumption on coronary heart disease (CHD) risk and associated risk factors. The epidemiologic studies have reported various endpoints, including fatal CHD, total CHD death, total CHD, and nonfatal myocardial infarct. A pooled analysis of 4 U.S. epidemiologic studies showed that subjects in the highest intake group for nut consumption had an approximately 35% reduced risk of CHD incidence.[1]

Er is veel onderzoek te vinden, dat deze visie ondersteunt![2][3][4][5][6]

Maar nu niet meteen veel borrelnootjes met zout gaan eten! Maar ongezouten pinda’s (erg lekker) en noten. En zorg dat de noten niet te oud zijn, noch de pinda’s, want dan loop je weer kans op allerlei nare schimmels erin die niet goed voor de gezondheid zijn!

Referentie

[1] Kris-Etherton PM, Hu FB, Ros E, Sabaté J. | The role of tree nuts and peanuts in the prevention of coronary heart disease: multiple potential mechanisms. | J Nutr. | 2008 Sep;138(9):1746S-1751S.

[2] Kris-Etherton PM, Zhao G, Binkoski AE, Coval SM, Etherton TD. | The effects of nuts on coronary heart disease risk. | Nutr Rev. | 2001 Apr;59(4):103-11.

[3] Griel AE, Kris-Etherton PM. | Tree nuts and the lipid profile: a review of clinical studies. | Br J Nutr. | 2006 Nov;96 Suppl 2:S68-78.

[4] Kris-Etherton PM, Yu-Poth S, Sabaté J, Ratcliffe HE, Zhao G, Etherton TD. | Nuts and their bioactive constituents: effects on serum lipids and other factors that affect disease risk. | Am J Clin Nutr. | 1999 Sep;70(3 Suppl):504S-511S.

[5] Curb JD, Wergowske G, Dobbs JC, Abbott RD, Huang B. | Serum lipid effects of a high-monounsaturated fat diet based on macadamia nuts. | Arch Intern Med. | 2000 Apr 24;160(8):1154-8.

[6] Zambón D, Sabaté J, Muñoz S, Campero B, Casals E, Merlos M, Laguna JC, Ros E. | Substituting walnuts for monounsaturated fat improves the serum lipid profile of hypercholesterolemic men and women. A randomized crossover trial. | Ann Intern Med. | 2000 Apr 4;132(7):538-46.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.