Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Foliumzuur bij darmpoliepen

Foliumzuur bij darmpoliepen

Hoge dosis vitamines bij kanker staan behoorlijk onder druk. Van hoge dosis vitamine C zijn vooralsnog geen patienten beter geworden. Nu blijkt dat hoge doses van foliumzuur, 5 mg/dag, een vitamine uit de groep van de vitamines B (B 11) de kans op hernieuwde poliepen in de darm te verlagen, aldus een onderzoek uit 2008.

De conclusie van de auteurs na een placebo gecontroleerde studie van 3 jaar bij bijna honderd patienten met zogenaamde colorectale poliepen (adenomen) was:

High dose folic acid supplementation is associated with a significant reduction in the recurrence of colonic adenomas suggesting that folic acid may be an effective chemopreventive agent for colorectal neoplasia. [1]

Een lagere dosis van dit vitamine (0.5 mg/dag) bleek in dezelfde populatie niet werkzaam, terwijl 300 mg aspirine/dag wel werkzaam was bij het voorkomen van nieuwe poliepen. [2]

En bij een studie die 1 mg/dag onderzocht leek echter dat de kans op adenomen juist weer groter werd. De conclusie was:

Folic acid at 1 mg/d does not reduce colorectal adenoma risk. Further research is needed to investigate the possibility that folic acid supplementation might increase the risk of colorectal neoplasia. [3]

Samenvattend is het dus vrij onduidelijk, al die studies gebruiken verschillende doseringen, 0.5 mg werkt niet, 1 mg werkt averechts en 5 mg lijkt te werken. Dat is voor een stof erg vreemd. Geen enkele studie heeft meer doseringen naast elkaar getoetst. Typisch voor vitamine studies, Terwijl vitamines ook gewoon chemische stoffen zijn. Er is dus geen dosis werkingscurve bekend van dit vitamine. Van aspirine is bij deze indicatie meer bekend!

Vandaar geen groen stoplicht!

Referentie

[1] Jaszewski R, Misra S, Tobi M, Ullah N, Naumoff JA, Kucuk O, Levi E, Axelrod BN, Patel BB, Majumdar AP. | Folic acid supplementation inhibits recurrence of colorectal adenomas: a randomized chemoprevention trial. | World J Gastroenterol. | 2008 Jul 28;14(28):4492-8.

[2] Logan RF, Grainge MJ, Shepherd VC, Armitage NC, Muir KR; ukCAP Trial Group. | Aspirin and folic acid for the prevention of recurrent colorectal adenomas. | Gastroenterology. | 2008 Jan;134(1):29-38. Epub 2007 Oct 10.

[3] Cole BF, Baron JA, Sandler RS, Haile RW, Ahnen DJ, Bresalier RS, McKeown-Eyssen G, Summers RW, Rothstein RI, Burke CA, Snover DC, Church TR, Allen JI, Robertson DJ, Beck GJ, Bond JH, Byers T, Mandel JS, Mott LA, Pearson LH, Barry EL, Rees JR, Marcon N, Saibil F, Ueland PM, Greenberg ER; Polyp Prevention Study Group. | Folic acid for the prevention of colorectal adenomas: a randomized clinical trial. | JAMA. | 2007 Jun 6;297(21):2351-9.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.