Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Externe Qigong bij artose - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Externe Qigong bij artose

Externe Qigong bij artose

Share |
Onderzoekers van een serieus Amerikaans instituut, de UMDNJ-Robert Wood Johnson Medical School, Piscataway,in de staat New York publiceerden eind augustus 2008 in het tootnaangevende tijdschrift Clinical Rhemumatology de resultaten van een opzienbarende studie. Het ging om externe Qigong, een bijzondere vorm van Qigong, de oude Chinese wijze van het sturen van de levenskracht, de Qi. Een Qigong master behandelde een grote groep patienten en een namaak heler, die net deed alsof was de controle behandelaar. De studie was gerandomiseerd en geblindeerd. De Qigong master had duidelijk meetbaar betere effecten op de klachten van artose dan de namaak heler.

De effecten op pijn waren significant:

Patients treated by healer 2 reported greater reduction in pain (mean improvement -25.7 +/- 6.6 vs. -13.1 +/- 3.0; p < 0.01) and more improvement in functionality (-28.1 +/- 9.7 vs. -13.2 +/- 3.4; p < 0.01) than those in sham control.

Er werden twee Qigong therapeuten onderzicht ten opzichte van een namaak heler. De ene heler, een oude Taoistische Qigongmaster, had duidelijk de beste effecten. [1]

Er zijn wel eerder studies gedaan naar de effecten van externe Qigong, maar die werden nooit in reguliere tijschriften gepubliceerd. Dese studie is de eerste! [2]

Beoordeling

Externe Qigong is in ieder geval veilig. Dit is de eerste studie die positief is, maar tevens geeft de studie aan dat er grote verschillen van kwaliteit zijn tussen externe Qigongmeesters. Er kan dus makkelijk ook oplochterij plaatsvinden. Vandaar een oranje stoplicht.

Referentie

[1] Chen KW, Perlman A, Liao JG, Lam A, Staller J, Sigal LH. | Effects of external qigong therapy on osteoarthritis of the knee. A randomized controlled trial. | Clin Rheumatol. | 2008 Dec;27(12):1497-505. doi: 10.1007/s10067-008-0955-4. Epub 2008 Jul 25.

[2] Chen KW, Hassett AL, Hou F, Staller J, Lichtbroun AS. | A pilot study of external qigong therapy for patients with fibromyalgia. | J Altern Complement Med. | 2006 Nov;12(9):851-6.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *