Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Traditioneel > Ayurvedisch Mucuna voor infertiliteit?

Ayurvedisch Mucuna voor infertiliteit?

Mucuna pruriens is een plantaardig preparaat uit de ayurvedische kruidengeneeskunde. Het middel wordt al lang voorgeschreven aan Parkinsonpatienten. Nieuw onderzoek uit 2008 laat zien dat dit preparaat ook de spermakwaliteit bij onvruchtbare mannen verbetert. Of dit uiteindelijk effect heeft op de kans van de vrouw om zwanger te worden, is niet onderzocht.

We citeren de conclusie van het onderzoek, dat augustus 2008 gepubliceerd werd in het tijdschrift Contraception.[1] 

The results demonstrated decreased sperm count and motility in infertile subjects. Moreover, serum testosterone and luteinizing hormone level were decreased. This was accompanied by increased serum follicle stimulating hormone and prolactin hormone and also seminal plasma levels of lipid peroxide and nitric oxide. Treatment with M. pruriens significantly increased testosterone and luteinizing hormone. This also decreased follicle-stimulating hormone and prolactin along with seminal plasma lipid peroxide and nitric oxide. Moreover, sperm count and motility were improved in infertile men.

Conclusion: On the basis of results of the present study, it may be concluded that M. pruriens regulates the steridogenesis and improves semen quality. 

Eerder werden deze resultaten ook al gemeld.[2] Mucuna pruriens blijkt wel een duidelijke biologische werking te hebben. Zo werd recent duidelijk dat het ook beschermend werkt in de hersenen bij degeneraties die lijken op wat bij de ziekte van Parkinson plaatsvindt. [3]

Beoordeling

Er is alleen onderzoek gedaan naar de qualiteit van het sperma. Niet is gekeken of daadwerkelijk de kans op vruchtbaarheid stijgt wanneer de man dit preparaat inneemt Klinische studies zijn nodig om de waarde van Mucuna Pruriens te wegen. Dus vooralsnog een oranje stoplicht.

Referentie

[1] Shukla, K.K., Mahdi, A.A., Shankwar, S.N., Ahmad, M.K. | Effect of Mucuna pruriens on hormonal status and semen quality in infertile males | Contraception | Volume: 78 Issue: 2 (August 2008), pp: 194.

[2] Ahmad MK, Mahdi AA, Shukla KK, Islam N, Jaiswar SP, Ahmad S. | Effect of Mucuna pruriens on semen profile and biochemical parameters in seminal plasma of infertile men. | Fertil Steril. | 2008 Sep;90(3):627-35. Epub 2007 Nov 14.

[3] Tharakan B, Dhanasekaran M, Mize-Berge J, Manyam BV. | Anti-Parkinson botanical Mucuna pruriens prevents levodopa induced plasmid and genomic DNA damage. | Phytother Res. | 2007 Dec;21(12):1124-6.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.