Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Zen en neurofysiologie

Zen en neurofysiologie

Zen en neurofysiologie, op het eerste gezicht zou je zeggen, so what? Wat heeft dat nu met elkaar te maken. Nou, genoeg om er een boek van 500 pagina's; over te schrijven!

In 2000 verscheen al een boek over Zen en de hersenen , ‘Zen and the Brain’,  (zie voor een bespreking Eur J Neurol, 2001;8:735). Nu een vervolg. Door een hoogleraar neurologie en een Zen meester: Professor J.H. Austinvan de ‘University of Missouri Health Science Center’ is de schrijver.

Alle aspecten van de veranderde neurofysiologie van de hersenen gedurende meditatie worden door deze neuroloog belicht. Ook wordt de staat van verlichting en de inzichten gedurende Zen meditatie besproken in het licht van de werking van de hersenen.

Mystieke ervaringen gedurende de zogenaamde maanfase (Kensho) en de Satori ervaring worden  geanalyseerd, net zoals het Hildegarde van Bingen syndroom, mystieke gewaarwordingen tijdens migraine.

Een mooie stap naar nieuw inzicht in de relatie tussen onze hersenen en veranderde staten van bewustzijn! 

Bron: 

Zen-Brain Reflections. Reviewing Recent Developments in Meditation and States of Consciousness James H. Austin. London, UK; MIT Press, 2006; cloth, 586 pp, ISBN 0-262-01223-5, price UK£ 25.95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.