Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Supplementen > Acetyl-L-Carnitine en moeheid

Acetyl-L-Carnitine en moeheid

Acetyl-L-Carnitine is een supplement dat volgens een studie uit 2008 zinvol kan zijn om moeheid bij ouderen mee te behandelen. Ook bleek uit een kleine studie dat acetyl-l-carnitine de moeheid bij MS kon verminderen. Aangezien de bijwerkingen van deze stof minimaal zijn, lijkt ALCAR zoals het ook wordt genoemd, een supplement dat we moeten onthouden bij de behandeling van moeheidsklachten. Zowel lichamelijke als geestelijke moeheid en gevoelens van vermoeidheid reageren positief.

Een groep van bijna 100 ouderen, met een sufficient dieet kregen gedurende een langere periode per dag of een placebo of 2 gram ALCAR 2 maal daags. [1]

De eerste vergelijking was tussen de moeheid bij het begin van de behandeling en aan het einde ervan, en daar bleek dat het supplement het duidelijk goed deed:

Patients treated with ALC showed significant decreases in the following parameters: daily activity reduction >50%: −25% (p = 0.03); muscle discomfort: −27% (p = 0.005); prolonged fatigue after exercise: −51% (p < 0.0001); sleep disorders: −28% (p = 0.007); physical fatigue: −7 points (p < 0.0001); mental fatigue: −3.3 points (p < 0.0001); fatigue severity scale: −22.50 points (p < 0.0001) and a significant increase of functional status: 7.10 points (p = 0.05); MMSE: 3.40 points (p < 0.0001). There was no significant difference in the patients treated with placebo, as compared to their baseline data. 

De tweede vergelijking was tussen de beide groepen, en ook daar werden duidelijke en significante verschillen gevonden in het voordeel van de groep behandeld met ALCAR.

Ook bleek ALCAR een positief effect te hebben op de slaap. De bijwerkingen waren niet noemenswaardig. Er was geen verschil in beide groepen. Eerdere studies gaven vergelijkbare resultaten, zoals bijvoorbeeld bij fibrimyalgie patienten. [2] Bovendien wordt het beter verdragen dan amantidine, dat aan MS patienten gegeven wordt ivm het bestrijden van de moeheid. [3]

Bijwerkingen en interacties

De bijwerkingen zijn in het algemeen gering; soms treden o.a. op: slapeloosheid, allergische reacties, pijn op de borst, misselijkheid, stemmingsstoornissen en diaree bij grote inname. Liefst innemen na het ontbijt.
Pas op met inname van acetyl-L-carnitine bij hypothyreoidie aangezien ALCAR het effect van thyroxine (T3 en T4) kan verminderen.[4] ALCAR lijkt ook bloedontstollingseffecten van Warfarine (acenocoumarol) te versterken wanneer meer dan 1 gram per dag wordt ingenomen.[5] Raadpleeg dus altijd uw arts wanneer u ALCAR wilt gebruiken.

Beoordeling 

ALCAR is een supplement waarvan geen aanwijzingen zijn voor ernstige bijwerkingen kunnen optreden Er zijn diverse ondersteunende en positieve studies en de biologische logica achter de werkzaamheid van dit preparaat is doorzichtig. Vandaar een groen stoplicht.

Referentie

[1] Malaguarnera M, Gargante MP, Cristaldi E, Colonna V, Messano M, Koverech A, Neri S, Vacante M, Cammalleri L, Motta M. | Acetyl L-carnitine (ALC) treatment in elderly patients with fatigue. | Arch Gerontol Geriatr. | 2008 Mar-Apr;46(2):181-90. Epub 2007 Jul 20.

[2] Rossini M, Di Munno O, Valentini G, Bianchi G, Biasi G, Cacace E, Malesci D, La Montagna G, Viapiana O, Adami S. | Double-blind, multicenter trial comparing acetyl l-carnitine with placebo in the treatment of fibromyalgia patients. | Clin Exp Rheumatol. | 2007 Mar-Apr;25(2):182-8.

[3] Tomassini V, Pozzilli C, Onesti E, Pasqualetti P, Marinelli F, Pisani A, Fieschi C. | Comparison of the effects of acetyl L-carnitine and amantadine for the treatment of fatigue in multiple sclerosis: results of a pilot, randomised, double-blind, crossover trial. | J Neurol Sci. | 2004 Mar 15;218(1-2):103-8.

[4] Benvenga S, Amato A, Calvani M, Trimarchi F. | Effects of carnitine on thyroid hormone action. | Ann N Y Acad Sci. | 2004 Nov;1033:158-67.

[5] Bachmann HU, Hoffmann A. | Interaction of food supplement L-carnitine with oral anticoagulant acenocoumarol. | Swiss Med Wkly. | 2004 Jun 26;134(25-26):385.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.