Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Pijn bij kinderen en hypnotherapie

Pijn bij kinderen en hypnotherapie

Chronische pijn bij kinderen kan behandeld worden met hypnotherapie. Kinderen zijn suggestibeler dan volwassenen en er zijn vrij veel studies gedaan naar de effecten van hypnotherapie bij uiteenlopende aandoeningen bij kinderen.

In een recent overzicht werd bijvoorbeeld gesteld dat chronische hoofdpijn, pijn door medische ingrepen, bij kanker en angst bij kinderen die geopereerd gaan worden met hypnotherapie op een zinvolle wijze behandeld kunnen worden:

Children can be easier to hypnotize than adults. Studies have shown clinical hypnosis and self-hypnosis to be effective as adjunct treatments for children in pain. Examples include painful medical procedures, such as bone marrow aspiration and lumbar puncture in pediatric cancer patients, postoperative pain and anxiety in children undergoing surgery, and chronic headache. [1]

De effecten van hypnose bij kinderen meet diverse aandoeningen op angst en pijn bleek ook bij een gecontroleerd onderzoek overeind. [2]

Ook in het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam zijn positieve effecten met hypnose bij kinderen verkregen. [3] In een andere studie bleek hypnose effectiever te zijn dan cognitieve gedragstherapie bij kinderen met kanker, die een punctie moesten ondergaan van het beenmerg. [4]

Ook het aanleren van zelfhypnose is zinvol bij de behandeling van chronische pijn bij kinderen. [5]

Bij migraine bij kinderen scoorde hypnotherapie zelfs veel beter dan behandeling met een farmaceutisch middel (propranolol). [6]

Vandaar dat hypnose of hypnotherapie bij kinderen door professionele hypnotherapeuten een groen stoplicht krijgt. 

Referentie

[1] Rogovik AL, Goldman RD. | Hypnosis for treatment of pain in children. | Can Fam Physician. | 2007 May;53(5):823-5.

[2] Zeltzer L, LeBaron S. | Hypnosis and nonhypnotic techniques for reduction of pain and anxiety during painful procedures in children and adolescents with cancer. | J Pediatr. | 1982 Dec;101(6):1032-5.

[3] Hageman-Wenselaar LH. | [Hypnosis for pain control during lumbar puncture and bone marrow aspirations in children with cancer]. | Tijdschr Kindergeneeskd. | 1988 Jun;56(3):120-3.

[4] Liossi C, Hatira P. | Clinical hypnosis versus cognitive behavioral training for pain management with pediatric cancer patients undergoing bone marrow aspirations. | Int J Clin Exp Hypn. | 1999 Apr;47(2):104-16.

[5] Kohen DP, Zajac R. | Self-hypnosis training for headaches in children and adolescents. | J Pediatr. | 2007 Jun;150(6):635-9.

[6] Olness K, MacDonald JT, Uden DL. | Comparison of self-hypnosis and propranolol in the treatment of juvenile classic migraine. | Pediatrics. | 1987 Apr;79(4):593-7.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.