Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Hooikoorts > Gencydo bij hooikoorts

Gencydo bij hooikoorts

In de huisartsenpraktijk, van voornamelijk antroposofische artsen, wordt sinds meer dan tachtig jaar het geneesmiddel Citrus/ Cydonia comp. als subcutane injectie of neusspray voorgeschreven aan patiënten met hooikoorts. Uit een enquête naar de klinische ervaring onder 39 voorschrijvende Nederlandse huisartsen (De Bruin & Baars, 2001), blijkt dat de subcutane behandeling met Citrus/Cydonia comp. ampullen het meest effectief is. 

Naar hun ervaring is er ten eerste veelal sprake van een blijvend effect van de Citrus/ Cydonia comp. behandeling, wat wil zeggen dat de patiënten na de behandeling blijvend minder of geen klachten hebben.

Ten tweede treedt het effect binnen twee weken tot drie maanden na de behandeling op; ten derde is het effect optimaal na meerdere jaren van behandeling.

Tevens blijkt uit de enquête dat van de behandeling met Citrus/ Cydonia comp. een groter effect verwacht kan worden als dit preventief (voor aanvang van het pollenseizoen) bij de patiënten toegediend wordt.

Pilot studie resultaten

De eerste positieve effecten van Citrus/ Cydonia comp. in een effectonderzoek onder dertien patiënten met (a) een graspollen allergie, (b) een gemiddelde hooikoorts voorgeschiedenis van negen jaar en (c) de noodzaak van het gebruiken van antihistaminica in verband met de ernst van de klachten zijn inmiddels gepubliceerd (Baars & De Bruin, 2005).   

Tevens blijkt uit de enquête dat van de behandeling met Citrus/ Cydonia comp. een groter effect verwacht kan worden als dit preventief (voor aanvang van het pollenseizoen) bij de patiënten toegediend wordt.

Een klein vervolg onderzoek naar het mechanisme van de werking liet zien dat Gencydo hoogstwaarschijnlijk een positieve invloed heeft op de zogenaamde cellualaire afweer: Citrus/ Cydonia comp. is in een vitro eperiment in staat is de Th1-Th2 balans te moduleren.

Deze gegevens ondersteunen de resultaten van een kleine positieve studie bij patienten.  

Beoordeling

In de huisartsenpraktijk, van voornamelijk antroposofische artsen, wordt sinds meer dan tachtig jaar het geneesmiddel Citrus/ Cydonia comp. als subcutane injectie of neusspray voorgeschreven aan patiënten met hooikoorts. Ernstige bijwerkingen zijn niet bekend.

Op basis van 2 nog niet gepubliceerde studies, die in Nederland uitgevoerd zijn, lijkt het erop dat de klinische ervaring die de huisartsen door de jaren heen opgebouwd hebben met Gencydo door die studies bevestigd is. 

Werking en mechanisme eisen wel nog verder onderzoek, vandaar vooralsnog een oranje stoplicht. Gencydo therapie lijkt zinvol, maar laat het dan door een antroposofische arts met ervaring toedienen. 

Literatuur

De Bruin A. & Baars E. (2001) Citrus/Cydonia comp. Use in general practice. A survey among anthroposophic physicians. Driebergen, Louis Bolk Instituut.Baars E. et al. (2001) The development of an expertise-based prognostic model in the antroposophical treatment of hay fever. Driebergen, Louis Bolk Instituut.Baars E. & de Bruin A. (2001) Berdonia neusspray & hooikoorts, een casuïstisch effectonderzoek. Driebergen, Louis Bolk Instituut.Baars E. & de Bruin A. (2001) Citrus/Cydonia comp. & hayfever, a casuistic outcome study. Driebergen, Louis Bolk Instituut.Baars E. & de Bruin A. (2005) The effect of Citrus/Cydonia comp. injections on hay fever symptoms: a Therapeutic Causality Report (TCR). Journal of Alternative and Complementary Medicine, vol 11(5): 863 – 869.Baars E. & Savelkoul H.F.J. (in prep) Restoring the immunological balance. The effect of Citrus/Cydonia comp. on grass pollen allergy related immunological parameters in vitro. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.