Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Top menu > Congressen > Symposium over complementaire zorg en verzekering, 15 maart 2008

Symposium over complementaire zorg en verzekering, 15 maart 2008

Share |
nbvh.gifSYMPOSIUM: ‘COMPLEMENTAIRE ZORG EN DE RELATIE MET DE ZORGVERZEKERAARS’ Zaterdag 15 maart 2008 in de Reehorst te EDE. Dit wordt georganiseerd door de NBVH, de Nederlandse BeroepsVereniging voor Hypnotherapeuten. Uit onderzoek blijkt dat ruim 20 procent van de Nederlandse zorgconsumenten jaarlijks gebruik maakt van complementaire zorg. In het totaal staat 60 procent open voor complementaire behandelwijzen. Cijfers die er niet om liegen. Therapeuten werkzaam in deze branche en patienten ervaren dagelijks dat de behandelingen niet vergoed worden door de zorgverzekeraars. Deze ogenschijnlijke tegenstelling maakt het interessant om de relatie van de zorgverzekeraars met de complementaire zorg eens te onderzoeken. Welke keuzes maken de zorgverzekeraars en op welke gronden? Wat maakt dat we in Nederland nog steeds een aanbodgestuurde zorgeconomie hebben en niet een vraaggestuurde? Wat is kwaliteit van zorg en hoe meet je dat? Hoe belangrijk is de bewijslast dat complementaire zorg effectief en veilig is? Zou complementaire zorg in combinatie met reguliere zorg kostenbesparend kunnen zijn? 

Tijdens het symposium zullen sprekers uit diverse geledingen een presentatie geven die ons duidelijkheid geeft over de relatie complementaire zorg – zorgverzekeraars. Er is voldoende gelegenheid tot discussie en om vragen te stellen.

Programma: 

9.30 uur Registratie en ontvangst

10.00 uur Opening Andre Fun, voorzitter NBVH Martine Busch, dagvoorzitter

10.15 uur Visie van Menzis op de complementaire zorg Hans Nijhoff

10.45 uur Zorgverzekeraars, werkgeversbelangen en inkoop van complementaire zorg ten behoeve van versnelde re- integratie? Drs. Jos Breit

11.15 uur Pauze

11.45 uur De relatie van de consument met de zorgverzekeraar als toegang tot de complementaire zorg Vertegenwoordiger van een van de allergrootste patïntenorganisaties

12.15 uur EBM en CAM (Complementary and Alternative Medicine): er is meer bewezen dan u denkt! Prof.dr. Jan Keppel Hesselink

12.45 uur Lunchpauze

13.45 uur Integrale Psychiatrie Drs. Rogier Hoenders

14.15 uur Additieve zorg als enfant terrible of als interessante mogelijkheid voor zorgverzekeraars Chris de Ceuninck van Capelle

14.45 uur Pauze

15.15 uur Forumdiscussie

16.00 uur Afsluiting

Dagvoorzitter: Martine Busch, is opgeleid als orthopedagoog. Zij is directeur van het Van Praag Instituut dat scholing, advies en projectbegeleiding biedt op het terrein van complementaire zorg. Daarbij is het Van Praag Instituut vooral gericht op het integreren van complementaire zorg binnen de reguliere zorg. (www.vanpraaginstituut.nl)

Sprekers: Prof.dr. Jan M. Keppel Hesselink is afgestudeerd als bioloog en als arts. Hij werkte enkele jaren in de neurologie en psychiatrie en promoveerde in Nijmegen op een proefschrift over Parkinson. Tevens werkte hij vele jaren aan de ontwikkeling van psychiatrische en neurologische middelen. Daarnaast is hij hypnotherapeut en neuro-acupuncturist. Samen met een groep geëngageerde artsen en wetenschappers richtte hij enkele jaren geleden de stichting voor Innovatief Onderzoek en onderwijs van Complementaire Behandelvormen op (www.iocob.nl).  Drs. Jos G. Breit maakte tot begin 2006 deel uit van het projectteam op het Ministerie van VWS. Hij werkt thans als beleidsadviseur zorg bij het Verbond van Verzekeraars in Den Haag. Het Verbond is de organisatie van verzekeraars in Nederland. Het Verbond heeft in mei 2007 de intentie tot een fusie met Zorgverzekeraars Nederland uitgesproken. Jos Breit neemt op persoonlijke titel deel aan het congres. Hans Nijhoff is als contractmanager werkzaam bij Menzis zorgverzekeraar. Hij is eindverantwoordelijk voor o.a. de contacten met de eerstelijns GGZ, contracten met psychologen en de totale beroepsgroep werkzaam in de complementaire zorg. Chris de Ceuninck van Capelle is als relatiemanager werkzaam bij Achmea. Hij is eindverantwoordelijk voor de inkoop van de eerstelijns GGZ van alle merken die onder Achmea vallen en is tevens eindverantwoordelijk voor de complementaire zorg. Drs. Rogier Hoenders is psychiater en onderzoeker. Hij is oprichter van het Centrum voor Integrale Psychiatrie van Lentis tevens is hij als onderzoeker verbonden aan “de Middenweg”; een onderzoeksgroep van Lentis waarin men onderzoek doet naar de effectiviteit en veiligheid van complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAG) voor psychische stoornissen. Hoenders is tevens voorzitter van het organiserend comit?ee van het jaarlijkse congres Integrale Psychiatrie in Groningen. www.lentis.nl/integralepsychiatrie Vertegenwoordiger patïentenorganisatie Een van de allergrootste patïentenorganisaties van Nederland zal de relatie Zorgverzekeraars met de consument komen toelichten.  

Inschrijving:

Indien u wenst deel te nemen aan dit interessante symposium kunt u dit per e- mail doorgeven aan het secretariaat van de NBVH (secretariaat@nbvh.nl). Vermeld hierin uw naam, adres, postcode, woonplaats en, indien van toepassing, uw lidnummer van de NBVH. Na ontvangst van uw inschrijving ontvangt u een bevestiging met factuur. Schrijf snel in! VOL = VOL

Kosten:

De kosten voor deelname aan dit symposium zijn € 75,00 voor NBVH leden en € 95,00 voor overige geïnteresseerden. Het inschrijfgeld is inclusief uitgebreide lunch en reader. Inschrijving verplicht tot betaling. Annuleringsvoorwaarden: Annulering kan uitsluitend schriftelijk en is mogelijk tot uiterlijk 1 maart 2008. Bij annulering wordt € 35,00 administratiekosten in rekening gebracht. Reeds betaald inschrijfgeld wordt onder aftrek van deze kosten op uw rekening terug gestort. Na deze datum is annulering niet meer mogelijk en bent u het gehele inschrijfgeld verschuldigd. Eventuele invorderingskosten komen geheel voor rekening van de inschrijver.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *