Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Migraine en hoofdpijn > Osteopathie bij migraine

Osteopathie bij migraine

Osteopathie lijkt effectief als behandeling bij migraine patiënten volgens de resultaten van een Nederlandse kleinschalige voorstudie die in een Nederlands tijdschrift voor osteopathie gepubliceerd werd.

Migraine patiënten werden via huisartsen, osteopaten en de publieke media op de hoogte gebracht van het onderzoek naar de effectiviteit van osteopatische behandeling  .

Het onderzoek is uitgevoerd door dhr. M. van Tintelen, Osteopaat DO-mro, in opdracht van het SWOO, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Osteopathie. Er is gebruik gemaakt van de black-box-methode.

De onderzoeksgroep bestond uit een controlegroep van 27 patiënten die vergeleken werd met een osteopatisch behandelde groep van 52 patiënten. Meting vond plaats door middel van een vragenlijst, een lijst werd ingevuld voor aanvang van het onderzoek, een vragenlijst na een jaar.

19 patiënten vielen uit, daar zij de tweede vragenlijst niet retourneerden, waardoor 60 patiënten overbleven: 19 in de controlegroep, 41 patiënten in de osteopatisch behandelde groep.

Resultaat van het onderzoek is dat binnen de osteopatisch behandelde groep een significante verbetering gesignaleerd werd in 24 parameters, waaronder een afname van frequentie en intensiteit van de migraine-aanvallen.

Ook werd een afname gesignaleerd van niet direct gerelateerde klachten als maag- darmklachten, duizeligheid, en pijn in armen en benen. Conclusie is dat ook het algemeen welbevinden verbeterde.

Binnen de controlegroep was bij geen van de onderzochte parameters een significante verbetering waarneembaar.

Een veelbelovende voorstudie. 

Bron: Osteopathie effectief als behandeling voor migrainepatiënten In: De Osteopaat – oktober 2002 – nr. 3  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.