Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Hypnose > Hypnose vermindert angst voor operatie

Hypnose vermindert angst voor operatie

angstIn 2006 is een publicatie verschenen waaruit blijkt dat patienten na het ondergaan van hypnose minder angstig zijn voor een operatie dan een controlegroep en een groep die extra aandacht kreeg.

In het gerenomeerde tijdschrift Anesthesia Analgesia is een studie gepubliceerd waar 3 groepen van 26 patienten per groep werden vergeleken op het angstniveau net voor de operatie.[1] Een veel gebruikte vragenlijst, State-Trait Anxiety Inventory (STAI) questionnaire, werd gebruikt om de angst te meten. De hypnosegroep kreeg suggesties volgens Erickson, een bekende hypnotherapeut, waarbij kalmte en ontspanning rond de operatie gesuggereerd werd. Er waren twee controle-groepen. De eerste controle-groep was de attentiegroep. Hierbij sprak de patient met een assistent. Er werd aandacht besteed aan items waar de patient mee zat rond de operatie en geprobeerd werd de patient een gevoel te geven dat er controle was binnen deze situatie. De sessies duurden allebei 30 minuten. De derde groep kreeg een standaard behandeling; ze mochten t.v. kijken, de krant lezen, praten met hun familie of iets anders wat ze wilden.

Bij de binnenkomst in de operatiekamer toonde de hypnosegroep een vermindering van angst met 56 %. De angst steeg bij patienten van de attentiegroep met 10 %, en patienten van de controlegroep hadden een angstvermeerdering van 47 % (P=0.001).

Deze studie laat zien dat hypnose een mooie aanvulling kan zijn in een regulier ziekenhuis, bij de voorbereiding van patienten op een operatie.

In het filmpje wordt een van de elementen van hypnotherapie gedemonstreerd, namelijk het aspect van orientatie; wat is dit en waar gaat dit over…is een van de vragen die binnen een hypnosessie gebruikt wordt op de zogenaamde Ericksonian way (zie elders op de website).

Referentie

[1] Saadat H, Drummond-Lewis J, Maranets I, Kaplan D, Saadat A, Wang SM, Kain ZN. | Hypnosis reduces preoperative anxiety in adult patients. | Anesth Analg. | 2006 May;102(5):1394-6.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.