Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Lichaamswerk > Butoh als danstherapie

Butoh als danstherapie

Butoh is een eigentijdse bijzondere dans die uit Japan komt en is ontstaan als rebellie tegen vaste dansvormen. Door de speciale aard is deze vorm van dansen boeiend als bodymindtherapie. Er is een groot bewustzijn van het eigen lijf en de eigen beweging voor nodig. In de filmpjes zien we mooie voorbeelden van Butoh.

De Butoh dans is een speciale vorm van dansen, ontstaan als reactie tegen de geformaliseerde Japanse dansen van het Noh theater en de Kabuki. In de Butohdans kunnen archetypische bewegingen en dansvormen ontstaan die betekenisvol kunnen zijn voor danser en toeschouwer, daar er een link is tussen het gemeenschappelijke collectieve onderbewuste en transpersoonlijke bovenbewuste. Verder zijn de bewegingen vanuit neurologisch en psychiatrisch perspectief gezien boeiend omdat ze aansluiten bij de oudere delen van het centrale zenuwstelsel, die een relatie leggen tussen bewegen en emoties (het limbische systeem en de basale kernen).


 

Er zijn in de wereld enkele danstherapeuten die met Butoh als therapie werken of werkten. Mitsutaka Ishii was de grondlegger van deze vorm van bodymind-danstherapie.

 

Butoh: dans als therapie, impressies van een workshop uit 2006
 Butoh  Butoh
 Butoh, JMKH  Butoh, JMKH
 Butoh, JMKH  Butoh, JMKH

 

Bronnen

Mind body learning by Butoh

Berichten

  1. Rien Kloos schreef:

    Graag, indien voorhanden, nadere informatie over welke therapeuten Butoh hanteren.
    Met dank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.