Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Migraine en hoofdpijn > Mind-body benadering voor hoofdpijnen en migraine

Mind-body benadering voor hoofdpijnen en migraine

Mind-body benaderingen blijken uit vele klinische studies duidelijk positieve effecten te hebben op de klachten bij migraine en hoofdpijnen. Ook in meta-analyses is dit nogmaals benadrukt. Mind-body benaderingen zijn dus zinvol bij hoofdpijn, waaronder migraine. De patient mag bij deze benaderingen zelf het heft in handen nemen!

In 2007 besteedde een Amerikaans tijdschrift voor huisartsen ruime aandacht aan de zinnigheid van een aantal mind-body benaderingen voor hoofdpijn en migraine. In de samenvatting al meteen een duidelijke boodschap: meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde studies laten zien dat het gebruik van mind-body therapieen, alleen of in combinatie, significant de klachten doet verminderen bij migraine, spanningshoofdpijn en gemixte hoofdpijnen.[1] Het artikel begint met: Mind-body medicine focust op interacties met het brain, de geest, het lichaam en gedrag, en op mechanismen waarin emotionele, mentale, sociale, spirituele en gedragsfactoren de gezondheid kunnen beinvloeden. Mind-body medicine legt de nadruk op respect en stimuleert de capaciteit van een persoon tot zelfkennis en zelfzorg.

Bij de mind-body benaderingen wordt de nadruk gelegd op de patient die zijn eigen coach leert te zijn, en die door middel van oefeningen gaat inzien hoe in zijn leven emotionele, mentale, spirituele en gedragsfactoren zijn gezondheid beinvloeden. Om daarna duidelijk actie te ondernemen. Mindfulness is daarvan een mooi voorbeeld. [2]

In 2008 is er weer een mooi overzicht verschenen van mind-body technieken in de neurologie, waaruit duidelijk wordt dat er veel onderzoek is gedaan naar mind-body benaderingen.[3] Gebaseerd op 39 klinische gecontroleerde studies wordt in de Amerikaanse richtlijnen voor migraine (US Headache Consortium treatment guidelines) een aantal mind-body technieken geadviseerd, zoals relaxatietechnieken, biofeedback in combinatie met ontspanningstraining, EMG biofeedback en cognitieve gedragstherapie.

Mindfulness, ofwel meditatie, is de rode draad in al deze technieken. Volledige aandacht in het hier en nu.

Bronnen

  • Benson H, Stuart EM. The Wellness Book: The Comprehensive Guide to Maintaining Health and Treating Stress-Related Illness. 1st ed. New York, N.Y.: Simon and Schuster, 1992
  • Davis M, Eshelman ER, McKay M. The Relaxation and Stress Reduction Workbook. 5th ed. Oakland, Calif.: New Harbinger Publications, 2000
  • Kabat-Zinn J. Coming to Our Senses: Healing Ourselves and the World Through Mindfulness. 1st ed. New York, N.Y.: Hyperion, 2005
  • Rakel D. Integrative Medicine. 2nd ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier, 2007
  • Watkins AD. Mind-Body Medicine: A Clinician’s Guide to Psychoneuroimmunology. New York, N.Y.: Churchill Livingstone, 1997 
Referentie

[1] Sierpina V, Astin J, Giordano J. | Mind-body therapies for headache. | Am Fam Physician. | 2007 Nov 15;76(10):1518-22.

[2] Wachholtz AB, Pargament KI. | Migraines and meditation: does spirituality matter? | J Behav Med. | 2008 Aug;31(4):351-66. doi: 10.1007/s10865-008-9159-2. Epub 2008 Jun 13.

[3] Wahbeh H, Elsas SM, Oken BS. | Mind-body interventions: applications in neurology. | Neurology. | 2008 Jun 10;70(24):2321-8. doi: 10.1212/01.wnl.0000314667.16386.5e.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.