Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Meditatie > Meditatie therapeutisch zinvol bij milde dementie

Meditatie therapeutisch zinvol bij milde dementie

Meditatie is niet zweverig. En de effecten zijn meetbaar met de moderne methoden van hersenonderzoekers. In 2007 kwam er nieuws dat als een bom insloeg bij experts op het gebied van geheugenstoornissen bij ouderen. Use it or Loose it is al een bekende kreet op dit gebied. We weten dat geheugentraining werkt. Nu weten we ook dat meditatie een zinvolle bijdrage kan leveren als de vergeetachtigheid van de gevorderde leeftijd op gaat treden. Meditatie en geheugentraining samen zou dus wel eens nog beter kunnen zijn. Maar nu eerst de opzienbarende resultaten uit Amerika. En die resultaten kwamen van verschillende studies! Daarmee zijn ze nog sterker!

In het tijdschrift EXPLORE (het September/October nummer van 2007) worden de resultaten beschreven. Het ging om verschillende studies.

De eerste studie werd voor het eerst gepresenteerd op een internationaal congres, "the Alzheimer’s Association InternationalConference on the Prevention of Dementia"  in Washington, DC in Junie 2007. Deze studie was uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania. De resultaten daarvan lieten zien dat dagelijks oefenen van zogenaamde Kirtan Kriyameditatie de cognitieve functies bij mensen met geheugen stoornissen meetbaar kan verbeteren.  

In mei 2007 werd door Dr. Richard Davidson en zijn collega’s de resultaten gepubliceerd van de invloed van zitmeditatie bij Alzheimer patienten. Hierbij werd gekeken naar de effecten van vipassana meditatie, waarbij de geest leeg wordt en de aandacht ongericht is bij het lichaam. Drie maanden van trainen versterkt de hersenwerking en helpt bij het scherper en duidelijker waarnemen van details, die anders gemist worden. Kortom, het bewustzijn wordt daardoor helderder en gerichter. 

Citaat uit Explore hierover: 

Both of these new findings add to the growing body of research demonstrating that the different meditation disciplines not only improve the mind but may also help treat conditions such as attention- deficit/hyperactivity disorder and Alzheimer’s.  

De Alzheimer studie 

PET scan hersenen voor en na meditatie

De patienten van de studie uit Pennsylvania  waren tussen 52 en 70 jaar oud, en hadden klachten van geheugenverlies en een diagnose van milde dementie. Bij deze patienten werden verschillende metingen verricht om het geheugen goed in kaart te brengen, en tevens werd een hersenonderzoek gedaan met behulp van de zogenaamde single photon emission computed tomography(SPECT) scan. Dit is een techniek waarbij gekeken wordt naar de functie van de hersenen door het meten van de bloeddoorstroming van de delen. 

De patienten uit de studie leerden vervolgens een bepaalde vorm van meditatie, die ongeveer 12 minuten duurt. De hersenscans voor en na de training werden met elkaar vergeleken en het hersendeel dat sterk gestoord is bij de ziekte van Alzheimer reageerde ook positief:

the most signiicant outcome of the study was the contrast between the pretraining and posttraining SPECT scans. Follow-up scans showed signiicant increases in blood flow to the posterior cingulate gy- rus, the region of the brain associated with learning and memory. The posterior cin- gulate gyrus is the first region of the brain to decline in individuals diagnosed with Alzheimer’s disease.  

De president van de Alzheimer stichting die deze studie mogelijk had gemaakt bracht zijn enthousiasme voor de resultaten als volgt onder woorden:

“This exciting study confirms what wehave been observing in clinical practicefor many years, that meditation is one ofthe most effective tools to address memory loss,” said Dharma Singh Khalsa, MD,president and medical director of the Alzheimer’s Research and Prevention Foundation, the sponsor of the study.

“Whilewe are planning additional research in thisarea, we can say today with conidencethat daily meditation is recommended aspart of an integrated brain longevity strategy to delay and possibly even preventcognitive decline.”  

Dagelijks mediteren lijkt dus een belangrijke nieuwe tool bij de begeleiding van de patient met milde ziekte van Alzheimer. 

 

Bron

EXPLORE September/October 2007, Vol. 3, No. 5: New Studies Support the Therapeutic Value of Meditation. Pagina’s 449-450

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.