Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Chronische pijn bij prostatitis en acupunctuur

Chronische pijn bij prostatitis en acupunctuur

Acupunctuur is zinvol bij pijnklachten. In Januari 2008 verscheen een artikel in het American Journal of Medicine waar dubbelblind ruim 80 patienten onderzocht werden. De ene helft kreeg placebo acupunctuur en de andere helft echte acupunctuur. De effecten waren significant en zinvol, en hielden ook nog een lange tijd na de acupunctuur aan!

De auteurs kwamen tot de volgende conclusie: [1]

After 10 weeks of treatment, acupuncture proved almost twice as likely as sham treatment to improve CP/CPPS symptoms. Participants receiving acupuncture were 2.4-fold more likely to experience long-term benefit than were participants receiving sham acupuncture.

Deze resultaten bevestigen eerdere uitkomsten van onderzoek dat elders uitgevoerd was. [2] Ook vanuit de reguliere urologie werden eerder resultaten bekend gemaakt, in het tijdschrift Urology, waarbij acupunctuur gunstige effecten had bij deze aandoening. [3] Ook toen hielden de positieve effecten lang aan na de behandeling.

Uit drie studies blijkt dus steeds hetzelfde effect, en de laatste studie is methodologisch de beste. Acupunctuur kan dus zinvol ingezet worden bij bekkenpijn door chronische prostatitis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.