Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Alzheimer > Centella Asiatica bij dementie

Centella Asiatica bij dementie

Centella Asiatica, of Brahmi of Gotu Kola is een ayurvedisch kruidenpreparaat, waarvan men vermoedt dat het zinvol zou kunnen zijn bij vormen van dementie.

In diermodellen werkt de stof duidelijk celbeschermend en ondersteunend voor het geheugen.[1] Dit preparaat werkt in meer modellen beschermend voor de cellen, en beschermt vooral tegen de zogenaamde oxidatieve stress. Het remt dus de "roestvroming"….[2].

In bepaalde muizen modellen bleek dat de stof het neurotransmitter acetylcholine kon ondersteunen, en tijdens de ontwikkeling ook zenuwuitgroei kon bevorderen. [3]

Bij studies naar de effecten in mensen is vooral de anti-ontstekings activiteit bij chronische kiesontstekingen onderzocht, en de positieve effecten bij bepaalde aderaandoeningen.[4][5] Voorts lijkt het dat de plant ook ingezet kan worden bij de behandeling van angst stoornissen.[6]

Beoordeling

De preciese indicatie voor dit preparaat is dus nog wat onduidelijk. Wel is duidelijk dat het kruid een boeiende en duidelijk biologische werking heeft, en misschien het best tot zijn recht komt bij indicaties op het gebied van de flebologie, de aderkunde. Maar er zijn geen studies bekend waaruit blijkt dat dit kruid bij mensen daadwerkelijk het geheugen ondersteund, vandaar vooralsnog een oranje stoplicht. Oranje, omdat er wat aanwijzingen zijn dat de stof bij mensen bij bepaalde aandoeningen misschien verlichting geeft, en de bijwerkingen in het algemeen niet van ernstige aard zijn. Voorts komen angsten ook vaak bij dementie voor. 

Waarschuwing

Er zijn aanwijzingen dat deze plant een interactie zou kunnen aangaan met anti-stollingsmiddelen, omdat het zelf ook een dergelijke activiteit zou kunnen hebben. [7] 

Referentie

[1] Veerendra Kumar MH, Gupta YK. | Effect of Centella asiatica on cognition and oxidative stress in an intracerebroventricular streptozotocin model of Alzheimer's disease in rats. | Clin Exp Pharmacol Physiol. | 2003 May-Jun;30(5-6):336-42.

[2] Flora SJ, Gupta R. | Beneficial effects of Centella asiatica aqueous extract against arsenic-induced oxidative stress and essential metal status in rats. | Phytother Res. | 2007 Oct;21(10):980-8.

[3] Rao SB, Chetana M, Uma Devi P. | Centella asiatica treatment during postnatal period enhances learning and memory in mice. | Physiol Behav. | 2005 Nov 15;86(4):449-57. Epub 2005 Oct 6.

[4] Sastravaha G, Gassmann G, Sangtherapitikul P, Grimm WD. | Adjunctive periodontal treatment with Centella asiatica and Punica granatum extracts in supportive periodontal therapy. | J Int Acad Periodontol. | 2005 Jul;7(3):70-9.

[5] De Sanctis MT, Belcaro G, Incandela L, Cesarone MR, Griffin M, Ippolito E, Cacchio M. | Treatment of edema and increased capillary filtration in venous hypertension with total triterpenic fraction of Centella asiatica: a clinical, prospective, placebo-controlled, randomized, dose-ranging trial. | Angiology. | 2001 Oct;52 Suppl 2:S55-9.

[6] Bradwejn J, Zhou Y, Koszycki D, Shlik J. | A double-blind, placebo-controlled study on the effects of Gotu Kola (Centella asiatica) on acoustic startle response in healthy subjects. | J Clin Psychopharmacol. | 2000 Dec;20(6):680-4.

[7] Satake T, Kamiya K, An Y, Oishi Nee Taka T, Yamamoto J. | The anti-thrombotic active constituents from Centella asiatica. | Biol Pharm Bull. | 2007 May;30(5):935-40.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.