Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Alzheimer > Bacopa voor geheugen

Bacopa voor geheugen

bacopa.jpgBinnen de ayurveda zijn ze niet altijd even consequent. Want de Indiase naam voor dit kruid is Brahmi, en dat is ook de naam van een heel ander soort kruid dat niet voor het geheugen ingezet wordt, maar voor de aderen. Dus we hebben het nu over Bacopa monnieri. Dit ayurvedische kruid bevat allerlei boeiende stoffen en lijkt een rol te kunnen spelen bij het steunen van het geheugen. 

In diermodellen is het neuroprotectief, dat wil zeggen het beschermt zenuwcellen tegen verval. [1]. In de plant zitten allerlei boeiende stoffen, waar we de volledige waarde nog niet van kennen, zoals bijvoorbeeld de cucurbitacins. [2].

In een studie bij mensen bleek de plant een duidelijke bijdrage te leveren aan het stabiliseren van het geheugen.[3] Ook andere studies lieten een effect zien van 300 mg Brahmi (Bacopa) chronisch genomen.[4]

Een mix van 300 mg Bacopa en 150 mg Gingko had ook positieve effecten.[5] Het zou kunnen dat de plant een effect heeft op het geleidingssysteem van het hart, zodat patienten met ritmestoornissen het beter niet kunnen gebruiken.[6]

Beoordeling

Er is nog geen effect bestudeerd van deze plant bij patienten met Alzheimer. Maar wel zijn er positieve geluiden voor het effect op geheugenfuncties, zowel na acuut als na chronisch gebruik. Vandaar een oranje stoplicht. Let op voor interacties, gebruik het niet bij ritme-stoornissen van het hart!

 

Referentie

[1] Paulose CS, Chathu F, Khan SR, Krishnakumar A. | Neuroprotective role of Bacopa monnieri extract in epilepsy and effect of glucose supplementation during hypoxia: glutamate receptor gene expression. | Neurochem Res. | 2008 Sep;33(9):1663-71. Epub 2007 Oct 18.

[2] Bhandari P, Kumar N, Singh B, Kaul VK. | Cucurbitacins from Bacopa monnieri. | Phytochemistry. | 2007 May;68(9):1248-54. Epub 2007 Apr 17.

[3] Roodenrys S, Booth D, Bulzomi S, Phipps A, Micallef C, Smoker J. | Chronic effects of Brahmi (Bacopa monnieri) on human memory. | Neuropsychopharmacology. | 2002 Aug;27(2):279-81.

[4] Stough C, Lloyd J, Clarke J, Downey LA, Hutchison CW, Rodgers T, Nathan PJ. | The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects. | Psychopharmacology (Berl). | 2001 Aug;156(4):481-4.

[5] Nathan PJ, Tanner S, Lloyd J, Harrison B, Curran L, Oliver C, Stough C. | Effects of a combined extract of Ginkgo biloba and Bacopa monniera on cognitive function in healthy humans. | Hum Psychopharmacol. | 2004 Mar;19(2):91-6.

[6] Rashid S, Lodhi F, Ahmad M, Usmanghani K. | Cardiovascular effects of Bacopa monnieri (L.) pennel extract in rabbits. | Pak J Pharm Sci. | 1990 Jul;3(2):57-62.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.