Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Multiple sclerose > Multiple Sclerose en vermoeidheid: ALCAR

Multiple Sclerose en vermoeidheid: ALCAR

Vermoeidheid bij MS is een veel voorkomende klacht. Er zijn enkele supplementen die mogelijk werken. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat 2 maal daags 1 gram ALCAR soms meetbaar zinvol kan zijn. ALCAR is op de markt in 500 mg capsules.

ALCAR wordt ook wel voluit Acetyl-L-carnitine genoemd, en is jarenlang en veel onderzocht in veel experimentele modellen (dierproeven en celkweken) en bij uiteenlopende aandoeningen. Het is een stof die opgebouwd wordt uit aminozuren en gemaakt wordt in lever en nieren. Het meeste acetyl-l-carnitine in ons lichaam komt voor in de spieren en de hartspier. Vandaar ook dat het acetyl-l-carnitine rijkste voedsel rood vlees is.

ALCAR bleek meer effect te hebben op de vermoeidheid dan amantadine.[1] Dit is onderzocht in een dubbelblinde cross-over pilotstudiemet 36 MS patienten.

Een andere open studie, met meer patienten, echter minder robuust liet zien dat een vergelijkbare stof, levocarnitine, (hetzelfde molecuul, alleen zonder de acetylgroep eraan) dat er een verbetering optrad in 63% van de patienten met MS die in het begin verlaagde bloedwaarden hadden van carnitine.[2]

For 63% of patients treated with immunosuppressive
or immunomodulatory therapies, oral levocarnitine adjunction decreased fatigue
intensity, especially in patients treated with cyclophosphamide and interferon beta.
 

Omdat ALCAR al heel lang gebruikt wordt, een veilig bijwerkingenpatroon heeft en bij bepaalde indicaties een zinvolle bijdrage kan leveren, krijgt dit supplement een groenoranje stoplicht. Ook aangezien het beter effect heeft dan amantadine, een stof die bij narcolepsie wordt gegeven (plotseling hevige vermoeidheid en in slaap vallen) De meest voor de hand liggende dosering is circa 2 gram per dag (4 capsules van 500 mg). 

Er zijn diverse positieve studies over de effecten van ALCAR bij vermoeidheid, die we elders op onze website besproken hebben. 

Beoordeling 

ALCAR is een supplement waarvan geen aanwijzingen zijn voor ernstige bijwerkingen kunnen optreden Er zijn diverse ondersteunende en positieve studies en de biologische logica achter de werkzaamheid van dit preparaat is doorzichtig. Vandaar een oranjegroen stoplicht voor deze indicatie. 

Referentie

[1] Tomassini V, Pozzilli C, Onesti E, Pasqualetti P, Marinelli F, Pisani A, Fieschi C. | Comparison of the effects of acetyl L-carnitine and amantadine for the treatment of fatigue in multiple sclerosis: results of a pilot, randomised, double-blind, crossover trial. | J Neurol Sci. | 2004 Mar 15;218(1-2):103-8.

[2] Lebrun C, Alchaar H, Candito M, Bourg V, Chatel M. | Levocarnitine administration in multiple sclerosis patients with immunosuppressive therapy-induced fatigue. | Mult Scler. | 2006 Jun;12(3):321-4.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.